Groen in stedelijke gebieden is vaak betekenisloos en saai. Groenforum Nederland roept om meer investeringen en meer onderhoud. Maar dat alleen is niet genoeg. Stedenbouwkundige Ton Schaap van de Dienst Ruimtelijke Ordening wil stadskinderen ook een kans op avontuur geven. Maar hij moet toegeven dat het resultaat in de praktijk toch vaak neerkomt op een grasveld en een paar speeltoestellen. Op ‘zijn’ veelgeprezen Oostelijk Havengebied moeten de bewoners daar zelfs al heel blij mee zijn.
NUL20 nr 3, juli 2002
Eerste verdieping
Amsterdam moet er tussen 2010 en 2030 vijftigduizend woningen bij krijgen. Dat gaat vooral ten koste van de groenstroken en plantsoenen in de naoorlogse wijken. Met groene daken, geveltuinen en ‘floatlands’ wil gemeentelijk groencoördinator Remco Daalder de verstening van de stad tegengaan. “We kunnen nog veel leren van groenprojecten in het buitenland.”
Tweede verdieping
Huurbescherming voor winkeliers?
Derde verdieping
Parkeervoorzieningen beïnvloeden woningkeuze
Wie betaalt de parkeerplaats?
Parkeerruimte in Amsterdam is schaars en duur. Parkeerproblemen drijven sommige stadsbewoners zo tot wanhoop dat ze verhuizen naar elders. De oplossing lijkt simpel: bouw zoveel mogelijk parkeergarages en woningen met inpandige parkeerplaatsen. Grootste knelpunt hierbij zijn de torenhoge bouwkosten. Zeker bij sociale woningbouw zijn die nooit terug te verdienen. En wie draait er dan voor de rekening op?
Vierde verdieping
Splitsingsbeleid leidt tot versnipperd beheer van koop- en huurwoningen
Gemengd bezit soms geen onverdeeld genoegen
Door de nieuwe splitsingsregels zal het Amsterdamse woningbezit meer versnipperd raken. En waar vroeger een overzichtelijke scheiding bestond tussen koop- en huurcomplexen, krijgt de stad steeds meer gemengde woonblokken van huur- en koopwoningen. Zijn het beheer en onderhoud wel goed geregeld in de nieuwe verenigingen van eigenaren (VvE’s)? En welke rol kunnen de corporaties hierin spelen?
Kort bestek
Op stap met André Rodenburg, secretaris van de Bond van Volkstuinders
“Woningen zijn een mooi scherm tegen snelweglawaai”
Interview
Interview met Ab Vos, scheidend directeur van de SWD
Op een ijsschots in de Middellandse zee?
Redactioneel
Groen is gras
Wethouder Duco Stadig wil de komende vier jaar minimaal zestienduizend woningen laten bouwen. Maar daarmee is Amsterdam niet van het woningprobleem af. In het structuurplan wordt rekening gehouden met vijftigduizend nieuwe woningen in de periode tussen 2010 en 2030. De bange vraag is vervolgens waar die moeten komen. Na IJburg is het gedaan met de grote bouwlocaties. Het wordt woekeren met ruimte. Er zal – in het jargon van de stedenbouwkundige – een volgende ‘verdichtingslag’ moeten gaan plaatsvinden.
Als ik ...
Tijd voor een bouwoffensief
De lift
Strategie
"Het is een langetermijnvisie; je moet denken aan een tijdsspanne van 25 jaar. Je moet je nu niet laten hinderen door onzekerheid." Van belang is nu - na de prijsvraag - het Geokoepel-kennisnetwerk in stand te houden en financiering te zoeken voor verder onderzoek. Het winnen van de prijs maakt dat een beetje eenvoudiger. De Geokoepel staat immers op de kaart
Domweg gelukkig
Domweg gelukkig
... … in de Bijlmer.
Forum
De zekere weg naar verdere stagnatie