Overslaan en naar de inhoud gaan

'Driekwart Airbnb-verhuurders verzwijgt inkomsten bij belastingaangifte'

Image

Driekwart van de mensen die hun woning verhuren via platforms als Airbnb geeft die inkomsten niet op, zo blijkt uit een rapport van de Belastingdienst over belastingheffing in de deeleconomie. De Belastingdienst gaat scherper controleren.

De Belastingdienst loopt naar schatting jaarlijks tientallen miljoenen euro's mis doordat inkomsten uit verhuur niet worden opgegeven, meldt dagblad Trouw vrijdag. Iemand die zijn woning tijdelijk verhuurt moet zeventig procent van de verdiensten hiervan opgeven bij de Belastingdienst. Hierover moet inkomstenbelasting worden betaald, maar in 2016 kreeg de Belastingdienst slechts van 8.000 belastingbetalers een passende aangifte. Sinds die tijd is het aantal verhuringen via Airbnb sterk gegroeid. Daarnaast wordt via andere platforms verhuurd. Gemiddeld verdient een Airbnb'er in Amsterdam, zo menen onderzoekers van de Haagse Hotelschool, 7.500 euro per jaar aan vakantieverhuur. Airbnb schat de verdiensten zelf lager in op 4.300 euro per jaar.

Om de belastinginning te verbeteren, wordt door de dienst nagedacht over versimpeling van regelgeving. Mogelijk kunnen verhuurplatforms worden verplicht om informatie over inkomsten uit tijdelijke verhuur direct door te geven aan de Belastingdienst. Verhuurplatforms voelen daar wel voor, maar dringen daarbij aan op de ontwikkeling van een standaard voor aanlevering van gegevens in heel Europa.