Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Demonstratiewoning moet zorgen voor meer bewustzijn
Villa Bewust

Aan de inrichting van Villa Bewust in de Van der Vijverstraat mankeert van alles. Expres. In deze demonstratiewoning worden interactieve rondleidingen en workshops georganiseerd om bewoners bewuster te maken van hun woonomgeving.

Martine Pansier geeft een rondleiding in Villa Bewust
Er hangen losse stopcontacten naast de kraan, rookmelders zitten aan de muur in plaats van het plafond en er liggen kleedjes op de vloer zonder anti-slip. Welkom in Villa Bewust, geen nieuwe attractie van de Efteling maar een project  van stichting !WOON.
Vier medewerkers van Dynamo Amsterdam worden enthousiast begroet door vrijwilligster Martine Pansier. Zij verzorgt vandaag de rondleiding. Welzijnsorganisatie Dynamo stimuleert bewonersparticipatie en ondersteunt bijvoorbeeld ouderen en mensen met een psychiatrische achtergrond die zelfstandig wonen. De medewerkers bezoeken de woning om te kijken of het project interessant is voor hun doelgroep.
Pansier legt uit dat de rondleiding tot doel heeft om mensen bewuster te maken van hun woonomgeving. Trefwoorden daarbij zijn ‘veilig, gezond en energiezuinig’. Pansier: “De woning is ingericht met de hulp van onder meer brandweer en politie. Zij weten als geen ander wat er allemaal mis kan gaan wanneer mensen niet bewust zijn van de gevaren in hun leefomgeving.”
De vrijwilligster laat bijvoorbeeld aan de hand van kaarsen en een stolp zien dat ventilatie in een woning nodig is voor een gezonde leefomgeving. Ze vertelt bovendien over de hoeveelheid vocht die per persoon wordt afgegeven en over het feit dat ‘verse lucht sneller opwarmt dan oude lucht’.
Daarna gaat Pansier met het gezelschap de hele woning door: van de keuken, waar een stopcontact naast de kraan bungelt en een denkbeeldige vlam in de pan moet worden gedoofd, tot de badkamer waar het gezelschap leert dat je altijd geaarde stopcontacten moet gebruiken in een vochtige omgeving en dat het medicijnkastje natuurlijk niet op kinderhoogte mag hangen. De medewerkers van Dynamo reageren enthousiast. Ze zullen ongetwijfeld binnenkort een groepje bewoners aanmelden voor een rondleiding.

Pop-up project

De eerste Villa Bewust opende begin 2015 aan de Zeeburgerdijk in een woning die op de nominatie stond om ingrijpend gerenoveerd te worden en die voor een jaar beschikbaar was. Maart vorig jaar werd weer een nieuwe modelwoning betrokken in de Van der Vijverstraat. Bewonersconsulent Deniece Hanser van stichting !WOON: “Villa Bewust is een pop-up project. We maken gebruik van corporatiewoningen die tijdelijk niet bewoond kunnen worden in afwachting van renovatie of sloop. Zodra er aan de woning gewerkt gaat worden vertrekken we naar een volgend pand.”
Janna van Veen
Thema