Pleidooien voor een huurstop ten spijt: in de sociale huursector is de maximale gemiddelde huurverhoging in Amsterdam 3,1 procent; in andere MRA-gemeenten varieert die van 2,6 tot 3,6 procent. Maar dat is gemiddeld. De corporaties sparen veelal de huurders die al een stevige huur betalen, terwijl lage huren relatief meer worden verhoogd. En daarnaast blijven de inkomensafhankelijke huurverhogingen bestaan.
Huurstop? |
---|
Er komt geen (tijdelijke) huurstop per 1 juli, ondanks twee oproepen daartoe uit de Eerste Kamer. Minister Ollongren trotseert daarmee tot twee maal tot een meerderheid van de Eerste Kamer. Volgens indiener Tiny Cox hebben huurders een adempauze nodig. Volgens de minister komt maar een kleine percentage van de huurders in financiële problemen vanwege corona. Die kunnen beter met maatwerkregelingen geholpen.
|
In de sociale huursector zijn de jaarlijkse aanpassingen wettelijk strak gereguleerd. Volgens de landelijke regeling mogen corporaties de huren over het gehele woningbezit gemiddeld met de inflatie verhogen (exclusief huurharmonisatie en inkomensafhankelijke verhogingen). In gebieden waar veel investeringen nodig zijn mag dat een procent hoger liggen, mits gemeente en huurders daarmee instemmen. In Haarlem wordt die ruimte bijvoorbeeld volledig benut, terwijl in Amsterdam en Diemen is afgesproken die tot een half procent extra te beperken. Minder mag natuurlijk ook, en Eigen Haard en Ymere doen dat ook. Elke corporatie maakt daarin zijn eigen afwegingen. Zo besloot Wooncompagnie (Noord-Holland Noord) de huurverhoging in verband met de coronacrisis uit te stellen drie maanden uit te stellen naar 1 oktober.
Huurverhoging lagere inkomens
Huurverlaging
Verhoging voor hogere inkomens
AFTOPPINGSGRENZEN - ZO ZIT HET |
---|
De 'aftoppingsgrens' is een begrip uit de huurtoeslag. Als je huurprijs hoger is dan deze grens wordt je huurtoeslag 'afgetopt' ofwel verlaagd. Dat zit zo. Ieder huishouden betaalt een deel van de huurprijs zelf, de basishuur. Over het deel tussen de basishuur en de aftoppingsgrens is huurtoeslag mogelijk. Over het eerste stukje (tot de kwaliteitskortingsgrens) krijg je 100 procent toeslag, over het tweede stukje (tot de aftoppingsgrens) 65 procent. Ligt de huurprijs boven de aftoppingsgrens dan moet je een groot deel van de huurprijs zelf betalen.
Voor wie ouder is dan 23 heeft te maken met twee aftoppingsgrenzen:
Laag: €619,01 (voor 1- en 2-persoonshuishoudens, prijspeil 2020)
Hoog: €663,40 (voor huishoudens van 3 of meer personen, prijspeil 2020)
Meer info bij de Woonbond
|
Bronnen: overzicht van Stichting !WOON en de woningcorporaties
- Fred van der Molen