Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Winnaar Gouden Bouwsteen 2009
Far West bouwt meeste woningen

Je zou het te midden van al het crisisnieuws bijna vergeten, maar er werd het afgelopen jaar fors gebouwd in Amsterdam. Dat ging vooral om projecten die onder een beter gesternte - in 2008, 2007 en soms nog eerder - zijn gestart. In totaal werden in 2009 ruim 5000 woningen opgeleverd. Far West bouwde de meeste woningen.

Gouden Bouwsteen 2009Elk jaar reikt NUL20 de Gouden Bouwsteen uit voor de ontwikkelaar die de meeste woningen oplevert. Het rijtje kanshebbers wordt door alle corporatiefusies elk jaar kleiner, maar toch is er dit jaar een nieuwe winnaar: Far West veroverde de NUL20 Gouden Bouwsteen 2009! Met 765 opleveringen won de corporatie net voor Ymere (705 opleveringen); Eigen Haard eindigde op plaats drie met 500 woningen.

 

 


Far West realiseert al zijn nieuwbouw in de Westelijke Tuinsteden. De corporatie werd in 1999 opgericht door De Key, Het Oosten, Patrimonium en Zomers Buiten om de stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden onder gemeenschappelijke regie te brengen. De corporaties droegen hun bezit over aan de nieuwe combi: in totaal 10.000 woningen en zo’n 1000 bedrijfsruimtes. Far West werd bevoegd om zelfstandig de herontwikkelingsstrategieën te bepalen en te regisseren, om uiteindelijk – destijds werd gesproken over 2015 – de herontwikkelde woningvoorraad weer te overhandigen aan haar achterliggende leden.  Door fusies en overnames heeft Far West nu drie leden: De Key, Rochdale en Stadgenoot.

Net als in de meeste vorige edities zijn er louter corporaties te vinden in de top-3. Far West bouwde alle woningen onder eigen naam. Een deel van bouwproductie van Ymere  is afkomstig van fusiepartners (Zomers Buiten/Woonmaatschappij) en samenwerkingsverbanden. Het is zoals gezegd de eerste keer dat Far West zich bouwkampioen van Amsterdam mag noemen. De ontwikkelcorporatie leverde de meeste woningen op in Slotervaart (Jatopa, OVN Het Atelier, De Meester en Masiri). Meer dan de helft van de door Far West opgeleverde nieuwbouw bestond uit sociale huurwoningen (57%, 438 stuks) 

Met dank aan Jan Smit van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam