Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie De Nieuwe Meent krijgt financiering niet rond en verwijt dat ook de gemeente

Image

Zelfbouw-wooncoöperatie De Nieuwe Meent stevent volgens eigen zeggen af op een faillissement. De leden zijn sinds 2018 aan het werk om een duurzaam en inclusief wooncomplex te realiseren dat betaalbare huisvesting biedt aan ruim veertig mensen. Er ligt een plan inclusief alle benodigde vergunningen en contracten, een kavel in Amsterdam-Oost en er is meer dan 450.000 euro aan crowdlending opgehaald. Toch bevindt de coöperatie zich in zeer zwaar weer door vertragingen en daarmee gepaard gaande bouwkostenstijgingen. De coöperatie verwijt dat ook de gemeente Amsterdam. Die zou vanwege een onjuiste erfpachtberekening en een slepende vergunningprocedure in 2021 voor vertraging hebben gezorgd. Door de oplopende bouwkosten en rentestijgingen krijgt de coöperatie de financiering niet meer rond. Daardoor kan er op de deadline van 1 februari  geen erfpachtovereenkomst worden getekend.

Noodoproep

"Zonder hulp of beweging van de gemeente Amsterdam of de banken voor 1 februari gaat de Nieuwe Meent in de komende weken failliet," stelt de wooncoöperatie in een noodoproep. En de oorzaak daarvan wordt mede gelegd bij een 'dralende gemeente'. Bovendien zou de Amsterdamse Stimuleringsregeling voor wooncoöperaties (een Leenfonds) zijn geënt op de gunstige marktomstandigheden van enige tijd terug, toen de rente nog minimaal was en de bouwkosten veel lager waren. "Vreemd genoeg is bij het opstellen van de voorwaarden geen rekening gehouden met veranderende marktomstandigheden. "

De bouwkosten waren medio 2021 begroot op 6,8 miljoen euro. De Nieuwe Meent zou als eerste wooncoöperatie gebruik maken van het gloednieuwe Amsterdamse Leenfonds. Voor alle veertig wooneenheden kan de groep maximaal 50.000 euro per woning lenen. Zo dacht de groep 30 procent van de noodzakelijke investering te dekken. De bank zou met lening van 3 miljoen euro over de brug komen, terwijl naast de crowdfundingsactie geld voor de investering bij elkaar werd gesprokkeld via verschillende (duurzaamheids)subsidies, enkele leningen van particuliere stichtingen en de inleg van de deelnemende huishoudens (4.000 euro per lid).

Deze geldqueeste lijkt nu door de veranderde marktomstandigheden vast te lopen. Alles pakt veel duurder uit. De wooncoöperatie constateert ook enigszins moedeloos dat de Nederlandse banksector totaal niet klaar is voor wooncoöperaties: "De bank financiert momenteel niet de door de gemeente verwachte 70 procent van het totaal. (...) Vele nieuwe begrotingen, bezuinigingen, verhoogde huurinkomsten en andere financiële maatregelen van de Nieuwe Meent hebben niks opgeleverd."

De leden van de wooncoöperatie hebben hun laatste hoop nu gesteld op de gemeente: "Door de laatste hordes samen met de Nieuwe Meent te nemen, kan de gemeente een routekaart ontwikkelen waarmee andere jonge wooncoöperaties door deze onzekere tijden kunnen worden geloodst." De eerste van die laatste hordes is de erfpachtovereenkomst.