Overslaan en naar de inhoud gaan

CPO Sciencepark wint Zuiderkerkprijs, RCO House de Geurt Brinkgreve Bokaal

Image
Het woningbouwproject CPO Sciencepark van opdrachtgever CPO Sciencepark en architect Atelier van Wengerden is winnaar geworden van de 22ste Zuiderkerkprijs, de prijs voor het beste woningbouwproject. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan RCO House van opdrachtgever Koninklijk Concertgebouworkest en architect Team V Architectuur. Beide prijzen zijn uitgereikt tijdens het jaarlijks terugkerende evenement De Prijzen.

Zuiderkerkprijs

CPO Sciencepark staat aan de Ringdijk in Amsterdam Oost. De opdrachtgever van het in grijszwarte tinten opgetrokken gebouw is de bouwgroep van bewoners. Andere genonimeerden waren de bekende Pontsteiger, een ontwerpvan Arons en Gelauff architecten, en als derde Rhapsody in West aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in West, een ontwerp van TANGRAM Architekten.
De jury van de Zuiderkerkprijs bestond dit jaar Indira van ‘t Klooster (voorzitter), directeur Architectuurcentrum Amsterdam; Jeroen Geurst, Geurst & Schulze architecten, architect van het winnende project van vorig jaar, en Tim Hendrikx, directeur Mooi Ontwikkelt.

Geurt Brinkgreve Bokaal

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Deze prijs is voor de veertiende keer uitgereikt. De winnaar - RCO House - is een verbouwde school en nu de nieuwe thuisbasis van Concertgebouworkest aan de Gabriël Metsustraat. Architecten: Architectenbureau Team V Architectuur. Andere genomineerden waren de SWEETS Hotels, 28 tot hotelkamer verbouwde sluiswachterhuisjes (architect Space & Matter) en The Garage, de herontwikkeling van de voormalige Citroëngarage aan het Stadionplein tot kantoor en restaurant. Opdrachtgever Bouwinvest, architect Rijnboutt.
 
De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestond dit jaar uit: Paul van de Laar (voorzitter), bijzonder hoogleraar geschiedenis van Rotterdam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens directeur van Museum Rotterdam; Patrick van der Klooster, teamleider stadsontwikkelaars bij BPD, de winnaar van 2018 met het Burgerweeshuis, en Janneke Ypma, architect met ervaring in transformatieprojecten (restauratie, renovatie en herbestemming).