Code Rood: makelaars pleiten voor een nationaal woningplan

11.10.18
Code Rood: makelaars pleiten voor een nationaal woningplan

De nieuwste kwartaalcijfers bevestigen volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars dat de woningmarkt "het water tot aan de lippen staat". De markt raakt in een vicieuze cirkel van dalend woningaanbod en doorstijgende prijzen. Steeds meer bevolkingsgroepen komen langs de kant te staan. NVM roept daarom de regering op het voortouw te nemen en met een nationaal woningplan.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma deed zijn oproep bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De NVM-makelaars verkochten bijna 12 procent minder woningen. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal dat het aantal transacties lager uitkomt in vergelijking met het jaar ervoor. Het aanbod zakte met 30 procent en de gemiddelde transactieprijs steeg tot 292.000 euro, een stijging van 10,3 procent. Woningen werden in het derde kwartaal 2018 gemiddeld binnen 40 dagen verkocht. Dat is 15 dagen minder dan een jaar geleden. Jaarsma: “Sinds 2000 is de verkooptijd niet zo kort geweest."

In de Metropoolregio Amsterdam stegen de prijzen het sterkste. Bovenaan staat nu de regio Zuid Kennemerland (Haarlem) met een stijging van de transactieprijzen met 20 procent het afgelopen kwartaal. In Waterland steeg de prijs per vierkante meter het meeste, tot ruim 5000 euro. In Amsterdam zelf stegen de prijzen met 17 procent ten opzichte van een jaar eerder.

NVM-voorzitter Jaarsma roept marktpartijen en vooral de politiek in actie te komen: “Alle micro-oplossingen die we nu bedenken, zijn een druppel op de gloeiende plaat. Vaak werken de maatregelen van de verschillende bestuurslagen elkaar zelfs tegen. Daarom pleit ik voor meer focus en daadkracht in de vorm van een nationaal woningbouwplan met een strakke regie van het Rijk.”

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS