Buitenveldert krijgt met chique woontoren een vleugje Zuidas

24.11.2017
Image

Kroonenberg Groep gaat een nieuw wooncomplex bouwen op de kruising van de Buitenveldertselaan en de Van Nijenrodeweg. Er komen 248 huurwoningen in, waarvan 40 procent met een middeldure huur. Portefeuillehouder Wonen Sebastiaan Capel van stadsdeel Zuid is trots dat er in deze chique woontoren zoveel middenhuurwoningen worden ondergebracht: “Het toevoegen van middenhuurwoningen is een belangrijk doel van mij deze periode. Dit is de tweede grote transformatie waar het is gelukt en er komen er nog meer aan."
De doelgroep van de overige woningen is ongetwijfeld te vinden bij werkenden op de Zuidas. Volgens planning start de bouw in de zomer van 2018. De verwachtte bouwtijd is circa 2,5 jaar, dus voor verhuizende medewerkers van het geneesmiddelenbureau EMA uit Londen komt het wellicht net te laat.

Lesley Bamberger, algemeen directeur Kroonenberg Groep, spreekt over een project van internationale allure. De woningen hebben een oppervlakte van circa 45 tot circa 130 vierkante meter en worden verdeeld over twee gebouwen. Piet Boon zal net als bij het project Huys in New York, een ander project van de Kroonenberg Groep, de plattegronden en het interieur van de woningen verzorgen. Tussen de gebouwen komt een plaza naar ontwerp van tuinarchitect Piet Oudolf, die onder meer ook de Highline in New York heeft ontworpen. Op de begane grond komen commerciële functies; tevens is er 24 uur per dag een conciërge aanwezig.
Kroonenberg Groep realiseerde eerder al in Buitenveldert de woontoren Résidence l'Étoile bij het Gelderlandplein. Het wonen daar is alleen weggelegd voor de zeer kapitaalkrachtigen. Die kunnen daar een appartement van 250 vierkante meter huren en gebruik maken van conciërges en persoonlijke assistentie.

Het architectenbureau Studio Gang Architects uit Chicago tekent voor het ontwerp van de toren. Dit bureau van oprichtster Jeanne Gang heeft onder ander de Aqua Tower en de - in aanbouw zijnde - Vista Tower in Chicago ontworpen. Daarin is volgens de Kroonenberg Groep veel aandacht besteed aan het uitzicht en zichtlijnen vanaf elke verdieping, en het sociale contact tussen de verdiepingen. Die principes komen terug in het gebouw in Buitenveldert.