Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer: "studentenflat Krelis Louwenstraat voldoet aan alle eisen"

Image

Naar aanleiding van zorgen van bewoners heeft burgemeester Femke Halsema de brandweer verzocht opnieuw een inspectie uit te voeren in de flat op de Krelis Louwenstraat in Amsterdam. De conclusie is dat het gebouw zowel op bouwkundig als op installatietechnisch gebied voldoet aan alle brandveiligheidseisen. Niettemin zal DUWO aanvullende maatregelen treffen om de veiligheid te verhogen. Hierover gaat de brandweer op korte termijn in overleg.

De inspectie laat zien dat de brandmeldinstallatie (rookmelders, slow whoops) goed functioneerden en de brandscheidingen automatisch dicht zijn gevallen tijdens de brand. Er is een droge blusleiding aanwezig en de liften gaan bij brandmelding automatisch naar begane grond, conform regelgeving.
Gisteren ontstond er tumult omdat DUWO zou hebben verboden voortaan nog regenboogposters op te hangen. Burgemeester Halsema laat nu weten dat de brandweer DUWO heeft gevraagd om bewoners te melden dat er geen opslag van brandbare materialen (zoals papieren aankondigingen en affiches) aanwezig mag zijn in gangen, vluchtwegen en openbare ruimtes.

Afgelopen vrijdag 20 augustus ontstond er brand op de achtste etage van de flat. Vier mensen raakten gewond, de flat moest worden ontruimd, een aantal woningen raakten onbewoonbaar. De politie gaat uit van brandstichting; er is vermoedelijk ook sprake van een LHBTIQ+-gerelateerd motief. Daarom is besloten om zowel in het pand als daarbuiten extra beveiligingsmaatregelen te treffen. Op korte termijn zal DUWO een bewonersbijeenkomst organiseren. Ook de brandweer zal daar voorlichting geven, laat Halsema weten.

Trefwoorden