Overslaan en naar de inhoud gaan

BPD: 3 miljoen Nederlandse huishoudens met middeninkomen ontberen toegang woningmarkt

Image

Circa drie miljoen huishoudens met een middeninkomen hebben door de gestegen vastgoedprijzen geen toegang tot de Nederlandse woningmarkt. Zo heeft ontwikkelaar BPD becijferd. Bovendien worden volgens CEO Walter de Boer de problemen op de woningmarkt alleen maar groter. "De nieuwbouwproductie loopt tegen een plafond aan", aldus De Boer.

Volgens BPD wonen de meeste mensen het liefst in een groene buurt aan de rand van de stad of daar vlakbij. Maar die wens kan steeds moeilijker worden vervuld. "De vraag is enorm, maar het aanbod droogt op. De doorstroming komt praktisch tot stilstand." Te veel tijd gaat volgens hem verloren met ideologische discussies. "We bekvechten over bouwen in het groen of bouwen in de stad. We wisselen standpunten uit, helaas zonder resultaat. Gemeenten proberen vervolgens met verplichte percentages te redden wat er te redden valt, maar dat werkt niet. Het huidige beleid kan de nu gewenste bouwprogramma's simpelweg niet produceren."

Er zijn de komende tien jaar in ons land 800.000 woningen nodig. "In het verleden investeerde het Rijk serieus in vergelijkbare opgaven. Nu moet de bouw- en vastgoedketen hun werk doen." Hij acht dat niet haalbaar. De uitdagingen zijn volgens hem veel complexer dan ten tijde van de ontwikkeling van Vinex-locaties. "Maar wonen voor iedereen moet wel weer oprechte aandacht krijgen. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk."

In de visie van BPD spelen schaalgrootte en grondkosten de hoofdrol in het aanjagen van de bouwproductie. "Dat zijn de belangrijkste knoppen om aan te draaien. Laten we daar op een pragmatische manier naar kijken", aldus De Boer. Later dit jaar komt BPD met voorstellen hoe het middensegment wel kan worden bediend.