Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouw van groot houten wooncomplex in Monnickendam is gestart

Image

De bouw van het houten woongebouw M’DAM in Monnickendam is gestart. Op 6 april werden de eerste vier geprefabriceerde woningen vanuit de fabriek in Enschede naar de bouwlocatie gebracht, waar de appartementen met een bouwkraan op de juiste plek zijn gezet. De komende weken worden alle in totaal 62 appartementen aangevoerd en samengesteld tot het grootste massief houten woongebouw van Nederland. De appartementen worden kant-en-klaar gebouwd in een fabriek van De Groot Vroomshoop, inclusief badkamer, installaties en deuren. Op de bouwlocatie vindt de eindmontage plaats, waarna alle woningen gekoppeld worden tot een U-vormig gebouw. Naast de houten constructiemethode bestaat ook de gevel van M’DAM grotendeels uit hout, aangevuld met traditioneel metselwerk en aluminium gevelelementen. Door de prefabricage in de fabriek en de snelle bouwtijd op de locatie is de bouwoverlast ter plaatse beperkt. Na de zomer van 2021 wordt het complex opgeleverd. Wooncompagnie gaat 20 van de 62 appartementen verhuren als sociale huurwoningen.

Houtbouw wordt beschouwd als een belangrijke oplossing in de strijd tegen klimaatverandering, omdat het CO2 opslaat in plaats van produceert. Er is daarom een sterk groeiende belangstelling voor houtbouw. Er zijn inmiddels al wel groeiende zorgen over de disbalans tussen vraag en aanbod. Volgens de Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen (VVNH) zijn de prijzen van naaldhout gemiddeld verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. De Vereniging maakt zich zorgen over de beperkte beschikbaarheid van Europees naaldhout. Tot aan de bouwvak in de zomerperiode zouden de meeste Europese zagerijen uitverkocht zijn, aldus berichtgeving in Cobouw. Volgens andere deskundigen kan het tekort geen gevolg zijn van de stijgende vraag uit Nederland. Dat stelt namelijk nog niet zoveel voor.

In het maartnummer van NUL20 staat een uitgebreid artikel over houtbouw én het woongebouw in Monnickendam: Hout is hot. Zie link