Overslaan en naar de inhoud gaan

Culturele interventies in krachtwijken

Hoe de stedelijke vernieuwing zich zal ontwikkelen tijdens en na de economische crisis is niet goed te voorspellen. Behoud en organischer vormen van ontwikkelen lijken de tendens te zijn. De wijkaanpak gaat door, zeggen gemeenten en corporaties. Daar passen wellicht ook ‘culturele interventies’ in: bewoners die met kunstprojecten worden gestimuleerd zich actief met hun buurt te bemoeien.
In ‘Culturele interventies in krachtwijken’ worden de opzet, uitvoering en het effect van een aantal van deze interventies onderzocht. Dat gebeurt met wetenschappelijke inzet, al maken de auteurs tussen de regels door duidelijk warm voorstander te zijn van deze interventies. Het bevat de neerslag van drie Amsterdamse culturele projecten ten westen van de A10 (Garage Notweg in de Wildemanbuurt, Cascoland in de Kolenkitbuurt en UCee Station in Overtoomse Veld en Buurt 5).
De auteurs hebben een degelijk rapport geschreven, maar toegankelijk is anders. Het zou echter jammer zijn om het boek vanwege alle wollige beleidsjargon ongelezen te laten, want het biedt voor betrokkenen zeker de nodige lessen. Misschien zou een goede redacteur er nog eens een boeiend artikel van kunnen maken.

Ter illustratie een conclusie uit het boek: “De meerwaarde van culturele interventies schuilt in hun verbindende kracht, in de effecten die ze sorteren en als gevolg daarvan in hun complementaire werking aan andere beleidsagenda’s en in het platform dat ze bieden om nieuwe werkwijzen te onderzoeken (…).”

 

Culturele interventies in krachtwijken, Sandra Trienekens c.s., Uitgeverij SWP Amsterdam, paperback, 192 pagina’s, ISBN 9789088502613, €26,90