Overslaan en naar de inhoud gaan

Buurtbewoners in balans

Aandacht voor de ‘gedeelde oorzaak’-theorie, die verklaart waarom mensen met problemen meestal in probleemwijken wonen. Een langdurig laag inkomen, zonder vooruitzicht op beter, geen ambitie, geen bijzondere talenten, het leidt al snel tot de noodzaak een goedkope woning in een minder gewilde buurt te huren. Klaas Mulder (Laagland’advies) geeft in deze WWI-brochure inzicht in de wereld van bewoners van Vogelaarwijken. Aandacht dus voor de balans tussen draaglast en draagkracht, de facto voor analfabetisme en multiproblematiek. Daarmee samenhangend de vraag naar de juiste benadering van bewoners met een niet onuitputtelijke intellectuele reikwijdte, bijvoorbeeld bij stedelijke vernieuwing. Dat begint met de juiste diagnose van hun problemen, wensen en mogelijkheden.

De brochure staat vol voorbeelden van ondersteunende projecten die op maat aansluiting zoeken bij deze bewoners. Gewone mensen die lang niet allemaal een mooie wooncarrière kunnen maken. Oog hebben voor het vaak wankele individuele evenwicht van bewoners voor wie geen sociale stijging is weggelegd, leidt tot een realistischer beeld van hun werkelijkheid. De fysieke pijler van de vernieuwing is er daarentegen vooral voor kansrijkere bewoners en instromers en leidt niet automatisch tot een sterkere gemeenschap. Mulder bepleit daarnaast een agenda die de ‘balans’ op wijkniveau bewaakt. Hoofdzakelijk door sterke personen voor een buurt te behouden en zich als vrijwilliger in te zetten voor de gemeenschap.

Hij roept gemeenten, corporaties, welzijnsinstellingen, politie en anderen op aandacht te besteden aan dit evenwicht tussen draaglast en draagkracht. 

Buurtbewoners in balans, Klaas Mulder, een uitgave van het Ministerie van VROM, Den Haag, brochure, 44 pagina’s, gratis aan te vragen bij KEI Kenniscentrum