Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Wendy Koops oriënteert zich op een gasloze toekomst
Wat is er mis met een warmtepomp?

Wendy Koops is huiseigenaar in de Amsterdamse wijk Banne Noord. Dat is niet alleen een zogeheten ‘ontwikkelbuurt’, het is ook een van de eerste wijken die van ‘van gas los’ gaat. Maar hoe? En wat betekent dat voor de buurt en vooral voor haar als huiseigenaar? In deze maandelijkse blog volgen we haar zoektocht.

BLOG #04

Een lucht-waterwarmtepomp moet je absoluut niet willen, daar is iedereen in mijn buurt het over eens. Gek van het geluid word je, hoor ik steeds. Dat kan alleen als je vrijstaand woont, gaat het dan. Voor onze rijtjeshuizen is het geen optie, is het algemene oordeel. Maar klopt dat wel?

Alles valt of staat bij de uitvoering, daar ben ik het afgelopen jaar wel achter gekomen. Een warmtenet op restwarmte van een datacentrum? Super. Een warmtenet met biomassa als bron? Dat komt er bij mij niet in.
Als je de ruimte hebt voor zonnepanelen, zoals ik, heeft zo'n warmtepomp best voordelen. Dat blijkt als we een door de gemeente aangeboden quickscan naar mogelijke energiebesparende maatregelen laten doen. Daarvoor komt een adviseur aan huis. Samen met haar kijken we kritisch naar ons elektriciteitsgebruik en naar wat we zelf kunnen opwekken. Natuurlijk bespreken we ook hoe we van het gas af kunnen.
Het duurt even voor ze begrijpt dat we het belangrijker vinden om iedere centimeter dak te benutten dan om het hoogste rendement uit de panelen te halen. Dan krijgt ze er lol in. Na flink wat puzzelen vanwege de vele dakramen, komen we uit op 22 panelen. Daarmee kunnen we ons jaargebruik plus het gebruik van een warmtepomp bijna helemaal opwekken. Hoe tof zou dat zijn? Laat politici maar ruzie maken over fossiel, biomassa of kernenergie en net doen alsof we alle tijd hebben: wij gaan lekker voor de zon en besparen ontzettend veel CO2.
Ik zie het al helemaal voor me en maak nog net geen lange neus naar het warmtebedrijf. Tot we gaan kijken naar de kosten en de praktische uitwerking. Met de aanschaf van de warmtepomp en de zonnepanelen zijn we er nog niet. In huis moet er ook het nodige worden aangepast: nieuwe ramen en kozijnen en vloerverwarming. Misschien wat extra isoleren. Duur! Ingrijpend! En hebben we eigenlijk wel ruimte voor de binnenunit van de warmtepomp, ongeveer het formaat van een koelkast?

Ok, dit is niet in een middagje opgelost, beseffen we. Daarom gaan we maar eens kijken bij mensen die ons voor zijn gegaan. Ze wonen in een tussenwoning, net als wij. Hun tuin grenst aan die van verschillende buren, net als die van ons. Waar wij op het dak plek hebben, staat hun warmtepomp bovenop het schuurtje achterin de tuin. Fraai is anders, maar stil is hij wel. Daarvoor hebben ze flink extra betaald, om ruzie met de buren te voorkomen. Vaak wordt geklaagd over het aan- en afslaan, maar dat heb ik niet kunnen horen. Dan had ik daar een middagje moeten vertoeven. Maar gezien de ellendige vliegtuigen van Schiphol en het constante gebrom van de A10 die in onze achtertuin vaak hoorbaar zijn, lijkt dit lichte gezoem me geen probleem.
Even droom ik weg als ik hun zonneveranda bewonder. Misschien iets voor onze parkeerplaatsen, waar we dan meteen wat elektrische deelauto's zouden kunnen neerzetten? Focus, we komen voor de warmtepomp. Voor we de binnenunit gaan bekijken, vertelt het gastvrije echtpaar dat je huis verwarmen met vloerverwarming anders werkt dan met cv en al helemaal als met een gaskachel. Even snel een paar graadjes bijstoken is er niet bij, want het vermogen is laag. 's Nachts gaat de temperatuur dan ook nauwelijks omlaag, je houdt hem zo constant mogelijk. Staat genoteerd.

Op naar de zolder, waar de magic happens. Dat is even schrikken. Wat een imposante opstelling, veel groter dan ik verwachtte. Naast de binnenunit, inderdaad zo groot als een hoge koelkast, hangt een boiler van 200 liter en er lopen enorme buizen en pijpen alle kanten op. Beneden in de woonkamer zijn die me niet opgevallen, maar een ding weet ik wel: nu is bij ons geen enkele verwarmingsbuis in zicht en dat wil ik graag zo houden. Van de andere kant: daarvoor vinden we vast ook wel weer een oplossing.
De trots en tevredenheid van dit stel is aanstekelijk. Zij helpen de energietransitie echt vooruit. Ook ik vind dat best een investering waard. De gemiddelde levensduur van een warmtepomp is vijftien jaar. Met het huidige tarief zijn we in dat tijdsbestek 12.420 euro kwijt aan gas. En daar zit de door de regering aangekondigde prijsstijging van de belasting op gas nog niet in. Welk prijskaartje er aan de warmtepomp plus aanvullende investeringen hangt, weten we nog niet. Maar de warmtepomp blijft voor ons zeker een optie. Eerst maar afwachten of de nieuwe geluidsnormen inderdaad zo streng worden dat veel bestaande warmtepompen er niet meer aan voldoen. Na de zomer volgt een debat in de Tweede Kamer. 

Wendy Koops

Eerder verschenen:
Blog #02: Ruis via de App-groep
Blog #01: Help, aardgasvrij begint bij mij
Blog #03: Regel die gebouwgebonden financiering

 

Wendy zit in de commissie aardgasvrij van de wijk Banne-Noord, een van de eerste Amsterdamse wijken die aardgasvrij moet worden. Maar hoe?