Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Wendy Koops oriënteert zich op een gasloze toekomst
Ruis via de App-groep
Wendy Koops is huiseigenaar in de Amsterdamse wijk Banne Noord. Dat is niet alleen een zogeheten ‘ontwikkelbuurt’, het is ook een van de eerste wijken die van ‘van gas los’ gaat. Maar hoe? En wat betekent dat voor de buurt en vooral voor haar als huiseigenaar? In deze maandelijkse blog volgen we haar zoektocht.

BLOG #02

Het is een zegen en het is een vloek: de groepsWhatsApp. Soms lossen daar problemen als sneeuw voor de zon op. Iets lenen, snel informatie nodig, een lift? Eén reddende engel is genoeg. Soms is het strontvervelend. De zee aan berichten als iemand ziek is bijvoorbeeld (beterschap, vervelend, sterkte en dat twintig keer). Of grapjassen die midden in de nacht ineens heel nodig iets moeten delen. Ja, ik weet het: meldingen op stil zetten.

Ik heb al de aandachtspanne van een goudvis, dus grotere Whatsappgroepen mijd ik als de pest. Maar voor 'Buurtpraat' met 66 deelnemers maak ik een uitzondering. Daar gaat het over asociaal geparkeerde auto's, zorgen over hangjongeren, rupsen in de buxus en initiatieven voor een wekelijkse avondwandeling of het rapen van zwerfvuil.
Als lid van de commissie aardgasvrij volg ik vooral berichtjes over dit specifieke onderwerp natuurlijk met extra interesse. Ondanks de kleine ergernissen en vooral de uren uitzoekwerk die dat oplevert.
Het begint bijvoorbeeld met een berichtje over het Blauwe Zand, een buurt in Noord waar de gasleidingen wel gewoon worden vernieuwd. Wat de bliep, hoezo niet bij ons? Dit was vast de gedachte van de plaatser, maar dat is gissen want meestal worden artikelen gedeeld zonder context.
Wat is eigenlijk de staat van onze leidingen, vraag ik me af. Daar gaan we weer: zoeken maar. Met een verrassende uitkomst: in ons koopwoningenwijkje blijkt het gasnet grotendeels nieuw, met een klein deel van 'gemiddelde leeftijd'. Bij de flats verderop zijn ze echter wel verouderd. Uiteindelijk besluit ik deze uitkomst maar niet te delen. Wat moeten ze er mee? Aan het voornemen van de gemeente zal het niks veranderen. Wel weer een half uur zitten googelen.

Debunken?
Wat doe ik met al die gedeelde links naar stukken die vooral tegen voorgenomen klimaatbeleid zijn of hoogstens een beetje over de oppervlakte schrapen? Nuanceren of debunken? Wil ik die wijsneus zijn? Bovendien: weet ik het zelf allemaal wel zo goed? Ik neem me voor niet te reageren. Van het soms voorbijkomende argument dat we toch maar 0,0003 graad verschil uitmaken als Nederland krijg ik vreselijke jeuk, maar laat het los, laat het gaan, neurie ik zachtjes tegen mezelf.
Gelukkig zijn er tegenwoordig ook journalisten die factchecken. Ook dat wordt soms op de Buurtpraat gedeeld. Zo riep Syp Wynia, fervent tegenstander van wat hij steevast 'het gasverbod' noemt, op Twitter dat Ymere in de Gentiaanbuurt elders in Noord 115 duizend euro per woning investeerde om van het gas af te gaan. Bullshit, zo blijkt. Het ging om totale renovatiekosten per woning, inclusief nieuw sanitair en nieuwe keuken. De huizen kunnen nu weer vijftig jaar mee. Aansluiting op het warmtenet kostte 16 duizend euro per woning, aldus de factchecker.

Roeptoeteren
Trouwens, ook dat bedrag leidde tot onrust en speculatie. Het is vast meer voor ons, concludeert iemand. Daar is het immers collectief gedaan. Een ander houdt het op 30 duizend euro om over te stappen op het warmtenet. Een derde reageert: voor dat bedrag kun je all-electric gaan!
Dat hangt helemaal van je woning af, denk ik dan. Maar ook: daarna gaan wel je maandlasten flink omlaag en heb je een grote stap richting klimaatneutraal gemaakt. Trouwens, bij dat warmtenet heb je nog geen oplossing voor koeling, terwijl we daar steeds meer behoefte aan krijgen.

Pff. Ik zak onderuit. Laat ik vertrouwen op het beoordelingsvermogen van mijn buurtgenoten. En laat de populisten uit alle bloedgroepen roeptoeteren tot ze moe zijn. Laat het los, laat het gaan, neurie ik tegen mezelf. Maar van Buurtpraat blijf ik lid.

Wendy Koops

Wendy zit in de commissie aardgasvrij van de wijk Banne-Noord, een van de eerste Amsterdamse wijken die aardgasvrij moet worden. Maar hoe?