Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Keert vriendencontract terug in volkshuisvesting?
VVD: 'Baseer vergunning woningdelen op leefbaarheidstoets'
Image
De Kwestie

In deze rubriek laten we deskundigen of belanghebbenden reageren op ideeën uit verkiezingsprogramma's.

De VVD wil woningdelen bevorderen. De huidige stringente buurtquota moeten plaatsmaken voor een leefbaarheidstoets, meent kandidaats-raadslid Myron von Gerhardt. Hester van Buren zegt ja tegen de VVD. Met een voorbehoud: herintroduceer het vriendencontract alleen voor woningcorporaties.

Image
Myron von Gerhardt

JA

Myron von Gerhardt

VVD Amsterdam, nr.3

 

“Op dit moment zijn de mogelijkheden voor woningdelen beperkt. Er geldt een ingewikkelde vergunningprocedure. Het verkrijgen van een vergunning wordt in sterke mate bepaald door beschikbaarheid binnen het buurtquotum. Die zware procedure was voor onze corporaties reden om te stoppen met vriendencontracten.
Zelf woonde ik in het verleden met een paar vrienden via Stadgenoot op basis van een zogeheten friends-contract. Na ons vertrek, is dat gestopt. En dat is eigenlijk ontzettend jammer. Onze stad kent ontzettend veel jongeren en studenten die op zoek zijn naar woonruimte. Woningbouwcorporaties zouden op die manier kunnen bijdragen aan het verminderen van de woningnood.
Vandaar dat wij een koerswijziging voorstellen: schaf die lastige regels af. En introduceer met het oog op de leefbaarheid in de wijken een leefbaarheidstoets. De precieze vormgeving is een kwestie van uitwerking, maar het is belangrijk de maat van een woning ogenschouw te nemen. Hoeveel kamers heeft een woning? Hoeveel mensen kunnen er wonen? Wat betekent het voor de wijk? Excessen willen we tegengaan; verhuurders moeten niet worden uitgedaagd om zoveel als mogelijk te verkameren. En op overlast door overbewoning moet altijd worden gehandhaafd. Amsterdam doet dat veel te weinig.” 

 
 
Image

JA, MITS

Hester van Buren

Bestuursvoorzitter Rochdale 

 

“Met friends-contracten hebben wij lange tijd vrije sector huurwoningen verhuurd. Een heel sociale manier van verhuren is dat. Drie jonge mensen op een vierkamerwoning bijvoorbeeld. Met gemeenschappelijke woonkamer, toilet, doucheruimte én huurafrekening. Superefficiënt. En nauwelijks omkijken naar.
Helaas. Ook commerciële verhuurders begonnen gebruik te maken van die constructie. En misbruik. Peperdure hokkenverhuur, met burengerucht en geluidsoverlast tot gevolg. De gemeente greep in. Begrijpelijk. Maar pijnlijk. Voor veel mensen was dit een manier om een eerste voetje aan de grond te krijgen in Amsterdam. Na een tijdje stapte een van de friends weer op. Die had dan wat anders gevonden, voor zichzelf of met iemand anders. Een nieuwe kwam ervoor in de plaats. Dat regelde zichzelf meestal wel.  
Met die friends-contracten hebben we behoorlijk wat mensen een goed tijdelijk onderkomen kunnen geven. Ik zeg dus ja tegen de VVD, maar met een voorbehoud. Herintroduceer het vriendencontract alleen voor woningcorporaties. Wij hebben ogen en oren in de wijk. Wij zijn aanspreekbaar als het onverhoopt misgaat. Wij hebben bewezen goed met deze contractvorm om te gaan, als drupje smeerolie voor de vastgelopen woningmarkt.” 

Tekst: Bert Pots

  

Trefwoorden

In de rubriek De Kwestie stelt NUL20 actuele maatschappelijke en politieke vraagstukken aan de orde. Discussieer mee.