Bijna twee miljoen Airbnb-overnachtingen in Amsterdam

30.05.16
Bijna twee miljoen Airbnb-overnachtingen in Amsterdam

In 2015 werd 575.000 keer een Amsterdamse woning verhuurd via verhuurderswebsite Airbnb. Gemiddeld sliepen de toeristen iets meer dan drie nachten (3,3) in de woning. Gemiddeld stelden de verhuurders hun woning 28 dagen beschikbaar en ze verdienden daarmee in gemiddeld 3.800 euro. In totaal stelden 14.200 Amsterdammers hun woning via de website beschikbaar, liet het Amerikaanse bedrijf zaterdag weten. De gemiddelde woningbezetting is 2,5 personen. 68 procent van de gasten komt uit Europa.

Het verhuurdersplatform onderstreept in het persbericht zijn belang voor de stad. De toeristen die van het platform gebruikmaken zouden de Amsterdamse economie 380 miljoen euro opleveren, de optelsom van de verhuurinkomsten en wat de toeristen uitgeven in de stad. Dertig procent zou zonder Airbnb niet zijn gekomen. De cijfers daarvan baseert Airbnb op een enquête onder zijn klanten.
Dit weekend kwamen al dan niet toevallig onder de noemer van Faircity ook delegaties uit toeristische wereldsteden in Amsterdam bijeen om de uitwassen van de deeleconomie te debatteren. Verhuurplatformen groeien als kool. Steden als Berlijn en Barcelona leggen inmiddelsl steeds meer restricties op. Ook het stadsbestuur van Amsterdam overweegt toeristenverhuur strengen aan banden te leggen. Voor de handhaving van de huidige regels wordt al steeds meer geld uitgetrokken. Het resultaat daarvan is dat meerdere malen per week een illegaal hotel wordt gesloten. Dat zijn vaak woningen die uitsluitend nog voor toeristenverhuur worden ingezet.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS