Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 3 miljoen subsidie om 1.000 woningen van corporaties aardgasvrij te maken

Image

Woningcorporaties Stadgenoot, Eigen Haard en De Alliantie gaan de komende jaren meer dan duizend woningen in de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West aardgasvrij maken. Het college stelt hiervoor 2,8 miljoen euro subsidie beschikbaar. Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid): “In Amsterdam pakken we het aardgasvrij maken van de woningen gebiedsgericht aan. Dit betekent dat we in buurten waar bijvoorbeeld al woningrenovaties of werkzaamheden in de grond gepland staan, ook meteen aan de slag gaan met het aardgasvrij maken.”

Voor het deel van de Wildemanbuurt dat als eerste aan de beurt is, wil Stadgenoot overstappen op stadswarmte. Het stadswarmtenet van Westpoort Warmte ligt relatief dichtbij. Als 70 procent van de bewoners instemt met de plannen kan men aan de slag. Voor de rest van de Wildemanbuurt worden nog alternatieve warmtebronnen onderzocht. Zo is er een verkenning gestart of aquathermie uit de Sloterplas een alternatief kan zijn.

De subsidie voor de Wildemanbuurt is de eerste uitwerking van de nieuwe subsidieregeling ‘Gebiedsgericht aardgasvrij Amsterdam’. Ook huurders en andere gebouw- en woningeigenaren in deze buurt, zoals VvE’s en particuliere verhuurders, kunnen subsidie aanvragen om hun woning aardgasvrij te maken. De gebiedsgerichte subsidie kan oplopen tot 5.000 euro, plus de gasafsluitkosten, per woning. Naast de gebiedsgerichte subsidie is er ook een stadsbrede subsidie van maximaal 3.000 euro per woning (plus de gasafsluitkosten).