Overslaan en naar de inhoud gaan

Babel Architectuurprijs 2018 voor ontwerp van een stolp in Jisp

Image

De Babel Architectuurprijs 2018 is gewonnen door de Amsterdamse architect Bjarne Mastenbroek voor zijn ontwerp van de ‘skewed stolp’ in Jisp. Met behoud van het karakteristieke beeld heeft architectenbureau SeARCH een oude boerderij tot een modern en comfortabel woonhuis getransformeerd.

Eerder dit jaar nomineerde het Zaans architectuurplatform Babel negen bijzondere gebouwen. De jury onder voorzitterschap van architect Hans van Heeswijk koos unaniem voor de stolp. “Bij de andere inzendingen hebben we beslist goede ideeën gezien, maar vertoonde de uitvoering te vaak tekortkomingen.”

Niet alleen is volgens de jury het idee voor de stolp goed. De opgave past bij de stijl van SeARCH, aldus Van Heeswijk. “De architect is door de particuliere opdrachtgever niet gevraagd een iconisch ontwerp te leveren, maar om een boerderij in te passen in zijn omgeving.” Bjarne Mastenbroek heeft, zo zegt de juryvoorzitter, vervolgens in materialen, details en zichtlijnen een voorbeeldige uitwerking gerealiseerd. Verder heeft de jury waardering voor de zekere eigenwijsheid in het ontwerp.

Met de uitreiking van de Babel Architectuurprijsvraag 2018 wil het Zaans architectuurplatform stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen. Babel heeft het voornemen de Babel Architectuurprijs in 2020 opnieuw uit te reiken. Dan met als thema de beste nieuwbouw.
Meer informatie over de Babel Architectuurprijs: https://congresredactie.wp-magazines.com/magazine/babel-architectuurpri…