Overslaan en naar de inhoud gaan

Baan met woning voor onderwijzer in Zuidoost

Image

Er komen extra woningen voor leerkrachten die willen werken in Amsterdam Zuidoost. Dat is het doel van de samenwerkingsovereenkomst die woningcorporatie Rochdale en scholengroep Zonova hebben afgesloten. Het is een extra maatregel om het lerarentekort in het stadsdeel terug te brengen. Rochdale gaat nieuwe leraren die in aanmerking komen aan een ‘passende woning’ in het stadsdeel helpen; passend qua grootte en passend qua huurhoogte. Dat kan een sociale huurwoning of vrije sector huurwoning zijn. De leraren krijgen een reguliere huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Rochdale gaat ervan uit hiervoor dit najaar maximaal tien woningen vrij te kunnen spelen.

Het gebrek aan betaalbare woonruimte zorgt voor een groeiend lerarentekort in Amsterdam, en zeker ook in Zuidoost. De gemeente probeert op tal van manieren barrières weg te nemen om in de hoofdstad te (blijven) werken. Bijvoorbeeld via toeslagen, parkeervergunningen en voorrangsregelingen voor woningen. De samenwerkingsovereenkomst tussen Rochdale en Zonova komt bovenop de huidige voorrangsregeling voor beroepsgroepen.
Harry Dobbelaar van Zonova: ‘We doen er alles aan om goede bevoegde leerkrachten te vinden en leiden eigen medewerkers op om de kwaliteit en de continuïteit van ons onderwijs te borgen. (…) Naast deze unieke samenwerking krijgen bevoegde leerkrachten op al onze scholen een Amsterdam Toeslag van 2.310 euro. Daarbovenop heeft de minister een tijdelijke salarisverhoging voorgesteld van minimaal 5 procent voor medewerkers op bijna alle scholen van Zonova.’

De gemeente Amsterdam, woningcorporaties en tal van maatschappelijke partners (georganiseerd in de Alliantie Zuidoost) hebben in februari 2021 een Masterplan opgesteld voor het realiseren van een ‘veilig, divers en zelfbewust Zuidoost’. Alliantiepartners verbinden zich voor 20 jaar aan de gestelde doelen. Zonova en Rochdale dragen met de samenwerking bij aan invulling van deze ambitie. Het gaat om een pilot die loopt tot en met december 2021. Op basis van de resultaten wordt besloten tot een vervolg.