Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Andere aanpak Nieuw-West’

De stedelijke vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden in Amsterdam vraagt om een onconventionele aanpak. Zo schrijft stadsdeelwethouder De Wilt van Nieuw-West in een brandbrief aan B en W. Het primaat van de corporaties staat ter discussie. Ook moet de gemeente de regie terugnemen en met extra geld over de brug komen. Dinsdag 15 maart komen corporaties en stadsdeel weer bijeen om over de voortgang te praten. Hans van Harten, directeur van de AFWC, twittert aan de vooravond daarvan: "Onze commitment is onverminderd, onze financiële armslag niet."

De Wilt maakt zich grote zorgen over de voortgang van de stedelijke vernieuwing. Weliswaar hebben de gezamenlijke Amsterdamse corporaties toegezegd de komende vier jaar nog 3600 nieuwe woningen te bouwen, maar in een aantal buurten is de komende tien jaar in geen geval sprake van vernieuwing. Bovendien voelen corporaties zich niet langer verantwoordelijk voor de integrale vernieuwing van de Westelijke Tuinsteden, inclusief ingrijpende verbetering van de openbare ruimte en de bouw van buurtvoorzieningen. Ze hebben de middelen niet meer om de zogeheten Parkstad-deal uit te voeren.
“Om bewoners een goede leefomgeving te kunnen geven, is voortgang van de vernieuwing essentieel. Dat vraagt om een onconventionele aanpak,” aldus De Wilt. Daarom wil het stadsdeel de mogelijkheid krijgen andere partners uit te nodigen. Verder vreest De Wilt voor onbetaalbare rekeningen. Alleen al voor het acute onderhoud van straten in ‘uitstelgebieden’ is 25 miljoen nodig. Ook met de verbetering van maatschappelijk vastgoed zijn grote bedragen gemoeid. Daarvoor doet het stadsdeel een extra beroep op het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en PMI-gelden.

“Ook het stadsdeel raakt doordrongen van de consequenties van de gewijzigde omstandigheden,” zo zegt directeur Gerard Anderiesen van Stadgenoot. De wens om de regie terug te nemen wekt bij hem verwondering. “Zes jaar geleden vroeg de gemeente vanwege gebrek aan middelen ons de regie te nemen. In ruil voor financiële risico’s kregen corporaties meer vrijheid. Nu zou de gemeente die middelen wel hebben?” Evenmin verwacht Anderiesen veel heil van de komst van nieuwe partners. “Dat helpt niet. De stagnerende markt dwingt tot een lager tempo. Een ander wordt daar ook mee geconfronteerd,” aldus Anderiesen. [BP]