Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse PvdA en GroenLinks willen weer een woningbouwregisseur

Image

PvdA en GroenLinks Amsterdam hebben een initiatiefvoorstel ingediend dat een bouwcrisis in de hoofdstad zou moeten voorkomen. Het voorstel bevat een meer integrale aanpak, aanpassing van de grondprijsberekening, een ‘Amsterdamse Bouwtafel’ en de terugkeer van een woningbouwregisseur. Het voorstel kwam opmerkelijk genoeg enkele dagen voordat wethouder Reinier van Dantzig een 'Doorbouwakkoord' met marktpartijen en corporaties presenteerde. Zijn commentaar: "Bijna al die dingen doen we al. En die regisseur, dat ben ik."

Ter voorbereiding van het initiatiefvoorstel zijn de raadsleden Nienke van Renssen en Bastiaan Minderhoud in gesprek gegaan met bouwers, ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Met als uitgangspunt dat de betaalbare woningbouw door moet gaan. In het voorstel pleiten de twee partijen voor een andere manier van samenwerken, waarbij in open overleg kan worden besproken welke projecten op welke manier kunnen worden voortgezet. De raadsleden verwijzen naar de gemeenten Den Haag en Rotterdam waar een soortgelijke 'bouwtafel' functioneert.
Daarbij zouden de boeken open op tafel moeten: de gemeente geeft inzicht in de grondprijsbepaling, beleggers en ontwikkelaars over hun (verwachte) rendement. Als vervolgens op basis van deze transparantie in boekhouding blijkt dat marktpartijen er niet uitkomen, kan er gezamenlijk nagedacht worden over oplossingen.

PvdA en GroenLinks vragen daarnaast om de bepaling van de grondprijzen onder de loep te nemen. Omdat nu tussen de aanvraag erfpacht en de feitelijke bouw een lange tijd en tal van wijzigingen kunnen zitten, willen de partijen een mogelijkheid voor prijscorrectie inbouwen als de actuele marktontwikkeling daar aanleiding voor geeft. 

Woningbouwregisseur

Een ander voorstel is het aanstellen van een woningbouwregisseur, die de integrale projecten overziet, heen kijkt over de belangen van de verschillende directies en die de bevoegdheid heeft knopen door te hakken. Bij een vorige crisis stelde oud-wethouder Duco Stadig in 2002 al eens zo'n regisseur aan, die direct aan hem rapporteerde. Toenmalig woningbouwregisseur Arthur Verdellen hield druk op de ketel bij alle projectontwikkeling en had bovendien wat financiële smeermiddelen achter de hand.

De timing van het initiatiefvoorstel is opmerkelijk. Het lijkt er op dat de collegepartijen PvdA en GroenLinks wethouder Van Dantzig de loef wilden afsteken. Die presenteerde donderdag 21 september het 'Doorbouwakkoord Amsterdam'. 

Trefwoorden