In de Amsterdamse Pijp is in een jaar 10 procent van de verkochte woningen omgezet in huur

14.05.19
In de Amsterdamse Pijp is in een jaar 10 procent van de verkochte woningen omgezet in huur
Investeerders zien brood in het verhuren van woningen. Ze zetten aangekochte koopwoningen om tot huurhuizen in de vrije sector. Uit recent onderzoek van de onderzoeksredactie van RTL blijkt dat in sommige Amsterdamse wijken zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen te zijn gebeurd, in een jaar tijd. Volgens UvA-onderzoeker Cody Hochstenbach vissen vooral starters daardoor achter het net: "Zij kunnen niet tegen investeerders opbieden en worden zo weggeconcurreerd." Daarbij gaat het vooral om kleine panden op centrale plekken. Naast De Pijp is ook het Wallen-gebied zeer populair bij beleggers. 
 
De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzocht op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek van 7,5 miljoen woningen in 2017 wat hun functie een jaar later was. Bijna 100.000 in 2017 verkochte koopwoningen werden door particuliere partijen in 2018 te huur aangeboden. De omgekeerde weg werd ook maar minder vaak bewandeld, waardoor er netto ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.
Uit de data blijkt dat in een flink deel van het Amsterdamse centrum in een jaar meer dan 5 procent van de aangekochte woningen is omgezet naar huur. Maar het gebeurt ook meer richting stadsranden en daarbuiten. Ook in delen van Amstelveen is in een jaar ruim 4 procent van de verkochte woningen omgezet naar huur; een vreemde uitschieter is volgens de RTL-data het postcodegebied 1384 in Weesp, waar maar liefst 34 procent van de verkochte woningen is omgezet naar huur. Het gaat daarbij overigens om slechts 32 woningen.
 
Overigens hoeft niet elke koper de woning als beleggingsobject te hebben aangekocht. Het kan ook zijn dat de nieuwe eigenaar de woning tijdelijk heeft verhuurd vanwege werk in het buitenland dan wel een lange buitenlandse reis.  
 
Op de site van RTL staat een interactieve kaart, waarbij voor elke buurt in Nederland kan worden bekeken hoe het woningaanbod in een jaar is veranderd.
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS