Amsterdam wil aantal bed&breakfasts gaan reguleren

14.02.18
Amsterdam wil aantal bed&breakfasts gaan reguleren
update 15-02-2018. 09:00
Amsterdam gaat vergunningen verplicht stellen voor bed & breakfasts (B&B) in de stad. De gemeente wil zo de groei ervan indammen door een maximum aantal per gebied toe te staan. Al langer bestaat het vermoeden dat Airbnb-verhuurders zich als B&B laten registreren, een vluchtroute om de beperkingen wat aantal verhuurdagen betreft te omzeilen. Belangenorganisatie Amsterdam Gastvrij spreekt van een verkiezingsstunt. Ook Airbnb reageert verontwaardigd. De nieuwe regeling moet 1 januari 2019 ingaan.
Wethouder Ivens (Wonen): “We kunnen met de huidige regels niets doen aan de groei van het aantal B&B’s. En dat terwijl door de strengere regels en de toenemende handhaving op vakantieverhuur het risico op verschuiving van aanbod naar B&B’s juist groot is. Met deze vergunningplicht maken we het mogelijk om een wildgroei te voorkomen in wijken waar nu al veel toeristen zijn.’’
Op dit moment geldt alleen een meldingsplicht voor B&B. Voor B&B-verhuur geldt een aantal voorwaarden. De verhuurder is hoofdbewoner, hij woont daadwerkelijk in het pand en het verhuurde gedeelte is maximaal 40 procent van de totale oppervlakte. Net als bij vakantieverhuur geldt er een maximum van vier slaapplaatsen voor vier gasten.
Tot dusver heeft de gemeente B&B-verhuur altijd met rust gelaten. Een van de argumenten daarvoor was dat er weinig overlastklachten komen van B&B-adressen. De gemeente schat dat er nu ongeveer 5.000 B&B’s in Amsterdam zijn waarvan de helft is geregistreerd.

Zie ook:
'Verplichte vergunning voor B&B is verkiezingsstunt' (Parool, 14-02-2018, 16:35)
Vergunningen verplicht voor bed&breakfasts in de stad (Parool, 14-02-2018, 08:45)

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS