Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam voert per 1 april registratieplicht voor vakantieverhuur in

Image

Vanaf 1 april 2021 moeten nieuwe verhuurders in de hoofdstad bij toeristische verhuur verplicht een registratienummer vermelden in hun advertenties. Voor bestaande verhuurders geldt nog een overgangsperiode tot 1 oktober. Wie de nieuwe verplichting negeert riskeert een boete van 8.700 euro. Toeristische verhuur omvat vakantieverhuur van een woning, bed and breakfast of shortstayverhuur. Deze registratieplicht komt in Amsterdam naast de al bestaande vergunningplicht.

De Wet toeristische verhuur van woonruimte van oktober 2020 regelt dat gemeenten verhuurders van een vakantiewoning kunnen verplichten om een registratienummer aan te vragen. Gemeenten kunnen daarmee eenvoudiger controleren of woningen juist worden verhuurd en niet worden onttrokken aan de woningmarkt.

Amsterdam is een van de eerste gemeentes die ermee gaat werken. Amsterdam ontwikkelde daarvoor samen met de VNG en het Ministerie van Binnenlandse Zaken een registratiesysteem. Dat kunnen vanaf nu alle gemeentes in Nederland gebruiken. Het registratienummer moeten verhuurders vermelden in alle advertenties op platforms zoals AirbnB, Booking.com en Expedia/Vrbo. De aanvraag van een nummer is gratis en eenvoudig. Al bestaande vakantieverhuuradressen en B&B’s kunnen de registratie ook later aanvragen, maar wel vóór 1 oktober 2021.

Online-platforms als Airbnb, Booking.com en Expedia/Vrbo mogen vanaf 1 juli in gemeenten waar een registratieplicht geldt, geen advertenties publiceren zonder registratienummer. Dat volgt uit nieuwe Europese regelgeving. De platforms hebben Amsterdam toegezegd
bij nieuwe advertenties meteen om een registratienummer te vragen. Bestaande klanten krijgen tot 1 oktober om hun registratienummer aan hun advertenties toe te voegen. Daarna worden advertenties zonder nummer gedeactiveerd.

Trefwoorden