Amsterdam staat vakantieverhuur toe

07.06.2013

Amsterdam staat vakantieverhuur toe, maar gaat wel streng toezien op het naleven van de regels die hierbij horen. Vakantieverhuur in sociale huurwoningen blijft verboden.
Vakantieverhuur is een nieuwe opkomende vorm van incidentele verhuur waarbij de eigenaar of huurder via websites hun woning tegen betaling per nacht aan toeristen verhuren. Volgens wethouder Ossel van Wonen kan vakantieverhuur een stimulans kan zijn voor het toerisme en de economie van de stad. “Vakantieverhuur voorziet in de behoefte van veel buitenlandse toeristen ‘to live like a local’ en maakt Amsterdam een aantrekkelijke bestemming”, aldus de wethouder. "Toch moeten we als stad ook oog hebben voor de negatieve aspecten zoals overlast, brandonveiligheid en het vormen van illegale hotels.”

Het fenomeen is nog beperkt in vergelijking met het totaal aantal woningen en reguliere logiesaanbod. Vakantieverhuur vindt plaats in ongeveer 1 procent van het aantal woningen en betreft minder dan 2 procent van het totaal aantal overnachtingen. Voor zowel het gebruik van woningen als het toeristisch aanbod is deze vorm van verhuur daarom volgens de wethouder nog niet verstorend.
Maar de gemeente stelt wel regels. Er mag geen sprake zijn van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning. De woning mag aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en er moet toeristenbelasting worden betaald. Voor vakantieverhuur moet altijd toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder. In sociale huurwoningen is vakantieverhuur niet toegestaan. De gemeente en corporaties zullen hier streng op blijven controleren.

Er komt één centraal meldpunt voor overlast van vakantieverhuur en illegale hotels. Ook komt er een stadsbrede aanpak voor het bestrijden van illegale hotels en het controleren op brandveiligheid. Bij illegale hotels gaat het om woningen die voor langere tijd of gedurende het hele jaar worden aangeboden. In veel gevallen gaat het om compleet ingerichte panden die zonder de benodigde vergunning het jaar door als hotel worden verhuurd.