Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam opent nieuwe tijdelijke locatie voor vluchtelingen

Image

De gemeente Amsterdam opent in het A&O Hostel in Amsterdam Zuidoost een nieuwe tijdelijke locatie voor de opvang van asielzoekers. Vanwege de huidige druk op de opvanglocaties heeft het Rijk gemeenten gevraagd om met spoed tijdelijke opvang te vinden voor asielzoekers en statushouders. Amsterdam stelt nu 600 plekken beschikbaar in het A&O Hostel in Amsterdam Zuidoost voor de periode van drie maanden met uitzicht op een verlenging van nog eens drie maanden. De eerste mensen zullen er vanaf 3 januari in kunnen trekken.

Rutger Groot Wassink (wethouder Sociale Zaken en Vluchtelingen): “Sinds de toename van de komst van meer vluchtelingen naar Nederland is er een groot tekort aan tijdelijke noodopvang. Wij vinden het als college vanzelfsprekend om te helpen. We heten deze mensen van harte welkom en hopen dat het COA snel een vaste plek vindt waar ze tot rust kunnen komen.” In Amsterdam worden nu op verschillende locaties vluchtelingen (tijdelijk) opgevangen. Op de Willinklaan is het reguliere asielzoekerscentrum. Op dit moment worden er 90 vluchtelingen opgevangen in het Stayokay hostel in het centrum. Daarnaast heeft de gemeente in samenwerking met het COA eerder vluchtelingen opgevangen op het Marineterrein en in de Derkinderenstraat.

Demissionair-staatssecretaris Ankie Broekers-Knol wees eerder vier gemeenten aan om voor extra asielopvang te zorgen. Enschede, Gorinchem, Venray en de regio Rotterdam moeten van haar voor het einde van het jaar 2000 plekken voor asielzoekers creëren. Dat leidde tot felle reacties van met name VVD-partijgenoten van Broekers-Knol. De verplichte opvang werd door hen betiteld als een "miskleun", "strategisch een blunder", en "ronduit oneerlijk".

Trefwoorden