Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam houdt hoge woningproductie vooralsnog vol: al 4.018 woningen dit jaar

Image

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn in Amsterdam meer dan vierduizend woningen in aanbouw genomen, zo heeft wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling de gemeenteraad laten weten. In het tweede kwartaal van 2022 begon de bouw van 2.756 woningen. Veel meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar; toen werden slechts 1.262 woningen in aanbouw genomen.

Ruim de helft van de bouwproductie (2.218 woningen) in de eerste helft van 2022 bestaat uit sociale huurwoningen en woningen voor het middensegment. De planvoorraad voor de periode juli-december 2022 omvat nog eens 7.245 woningen, waarvan vijfduizend sociale en middeldure huurwoningen.Het college heeft als doel dit jaar een productie van 7.500 woningen te realiseren. Volgens Van Dantzig is het onzeker of dat aantal daadwerkelijk wordt gehaald. Voor sommige projecten zijn de vereiste vergunningen nog niet verleend of nog niet onherroepelijk en voor andere bouwprojecten hebben partijen de aanbesteding nog niet rond. “Woningbouw vindt plaats in onzekere economische omstandigheden. Het is voor alle betrokkenen een uitdaging om over voldoende personeel te beschikken om alle processen op tijd te kunnen doorlopen. Sterk gestegen bouwkosten en schaarste aan grondstoffen zorgen ervoor dat het voor ontwikkelaars heel lastig is een aanbesteding tijdig en succesvol af te ronden”, aldus de wethouder. 

Hij wijst er bovendien op dat stijgende hypotheekrente van invloed is op de vraag naar koopwoningen. Ook signaleert Van Dantzig zorgen bij institutionele beleggers over de mogelijke uitbreiding en aanscherping van de huurregulering door het Rijk. Niet op de laatste plaats is sprake van forse inflatie en dalende koopkracht. “Het is voor de stad van belang om de productie zoveel mogelijk op niveau te houden. De gemeente volgt marktontwikkelingen op de voet.”

Ook kondigt hij een nieuw woningbouwplan aan. Het idee is twee keer per jaar te rapporteren over de voortgang van de bouwproductie en de ontwikkeling van de planvoorraad.