Almere kiest voor duurzame woongebouwen bij Cascadepark

28.01.2022
Image

Het woningbouwproject Mark van projectontwikkelaar Vorm, Lola Landscape Architects en Groosman Architecten is door de gemeente Almere geselecteerd als winnend concept voor de ontwikkeling van 114 appartementen - verdeeld over twee torens van 30 meter - bij het Cascadepark.
De plannen voor Mark passen volgens de gemeente naadloos in het landschap; bovenop het parkeerdek is een volwaardig natuurlandschap bedacht. Dit bestaat uit water, rietoevers en vlonderpaden en gaat op in het aangrenzende Cascadepark. Tegelijkertijd voegt het voor de toekomstige bewoners en omwonenden een aantrekkelijk natuurlandschap toe. 

Bij de ontwikkelaar stond het minimaliseren en voorkomen van milieu-impact voorop. Het casco van beide torens wordt in hout uitgevoerd. Ook kan door toepassing van een industrieel ontwikkeld gevelsysteem, demontabel en circulair, snel worden gebouwd. De realisatie vraag slechts twaalf maanden. “Niet alleen duurzaamheid, maar ook de vraag naar betaalbare woningen in een leefbare omgeving is groot. We moeten dus goedkoper en sneller ontwikkelen en bouwen. Door gebruik te maken van parametrisch ontwerpen wordt het plan in de helft van de tijd uitgewerkt”, aldus CEO Hans Meurs van Vorm. “Ook het nieuwe innovatieve gevelconcept draagt bij aan de korte bouwtijd.”

De oplevering van de betaalbare woningen staat gepland in het tweede kwartaal van 2024.