De Alliantie verwelkomt senioren in Akropolistoren

03.07.2017
Image

De Akropolistoren op Zeeburgereiland is klaar. De appartementen zijn specifiek bestemd voor 55-plussers die zich kunnen vinden in het humanistische gedachtengoed van de Vereniging Akropolis en met elkaar willen samenleven. Regiodirecteur Eddo Rats van De Alliantie: “We zijn er trots op dat we hun wens in vervulling hebben kunnen laten gaan. Dat mensen met dezelfde levensbeschouwing hier kunnen samenwonen en voor elkaar zorgen, maakt dit project heel bijzonder en vernieuwend. We zijn dan ook blij dat de gemeente Amsterdam dit soort collectieve woonvormen ondersteunt.”
De gemeente heeft goedkeuring gegeven om de eerste sociale huurwoningen rechtstreeks aan te bieden aan leden van de vereniging Akropolis. De vrijesectorwoningen worden via een makelaar verhuurd.

De Akropolistoren is met veertien verdiepingen het hoogste gebouw op Zeeburgereiland. Op het dak van het gebouw is een gezamenlijke ontmoetingsruimte met een terras. Alle 43 sociale en 43 middeldure huurwoningen hebben een balkon en zijn gelijkvloers. De nieuwe bewoners van de Akropolistoren worden geacht elkaar te steunen bij het ouder worden en zijn medeverantwoordelijk voor het beheer van het gebouw op administratief en technisch gebied. Afspraken hierover zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst. Ook maken de bewoners nog afspraken over het samenleven met elkaar.

Meer senioren zijn geïnteresseerd in collectieve woonvormen. Maar voor het realiseren van dergelijke projecten blijkt heel veel geduld en doorzettingsvermogen nodig. De Amsterdamse vereniging Akropolis werd in 2008 opgericht, maar al in 2005 waren er plannen voor een 'Parel aan de Amstel' in samenwerking met woningcorporatie AWV. Dat plan sneefde toen de sloopplannen in Van der Kunbuurt, nu weer actueel, sneefden. Ook vele andere plannen bleken niet haalbaar, totdat De Alliantie zich achter het initiatief stelde.
Sinds de start is Saar Boerlage betrokken bij de Vereniging Akropolis.