De Alliantie maakt Jacob Geelbuurt in Amsterdam Nieuw-West stuk duurzamer

13.09.2017
Image

De Alliantie heeft de renovatie van 228 sociale huurwoningen tussen de Johan Huizingalaan en Justus Halbertsmastraat in Amsterdam Nieuw-West afgerond. De huizen zijn door een groot aantal duurzaamheidsmaatregelen aanzienlijk energiezuiniger geworden en hebben nu energielabel A in plaats van E of F. Ook op andere plekken in de buurt krijgen bestaande en nieuwe woningen het groene energielabel.

De wijk is in de jaren vijftig gebouwd. De kwaliteit van de woningen is in de loop van de tijd hard achteruit gegaan. Om dit te stoppen maakte de corporatie vijf jaar geleden al een vernieuwingsplan. “Veel woningen hadden hun beste tijd wel gehad. We hebben de 228 laagbouwwoningen in de zogenoemde hofjes inmiddels opgeknapt. Hierdoor zijn ze energiezuinig geworden en dat is natuurlijk heel goed nieuws voor het milieu. Voor onze huurders betekent dit meer wooncomfort en een besparing op hun energierekening", zo zegt gebiedsontwikkelaar Frans de Roos.

Daarnaast neemt de Alliantie andere duurzaamheidsmaatregelen. De 76 sociale huurappartementen die in aanbouw zijn op de plek van de oude Huizingaschool aan de Comeniusstraat krijgen energielabel A+. Deze woningen worden niet aangesloten op gas, maar op stadsverwarming. "Omdat aardgas voor een groot deel verantwoordelijk is voor CO2 uitstoot, kiezen we liever voor andere energiebronnen", aldus regiodirecteur Eddo Rats. De Alliantie onderzoekt nog of het mogelijk is de flatwoningen aan de Hemsterhuisstraat ook gasloos te maken. De renovatie hiervan start waarschijnlijk in september 2018.