De Alliantie: ‘Data-analyses versnellen nieuwe verhuringen’

09.04.2019
Image

Woningcorporatie de Alliantie kan voortaan met een grote mate van betrouwbaarheid voorspellen of na vertrek van een huurder de woning direct kan worden doorverhuurd. Als dat niet zo is, dan weet de corporatie wat er moet gebeuren en wat het benodigde onderhoud kost. Deze voorspellingen maakt de Alliantie op basis van data-analyses.

De voorspellingen hebben een betrouwbaarheid van 85 procent, zo verklaart directeur Rob Haans. “Het gebruik van data is een goed voorbeeld van innovaties om onze manier van werken sneller, slimmer en efficiënter te maken.” Het gebruik van data-analyses bij het verhuisproces is het eerste resultaat van het vorig jaar opgerichte DataLab. Dit is een werkplaats waar specialisten binnen de Alliantie onderzoek doen naar de mogelijkheden van slim datagebruik.

In de analyses wordt onder meer gebruik gemaakt van informatie over het eigen vastgoed, zoals bouwjaar, locatie en de mogelijke aanwezigheid van asbest. De onderhoudsgegevens van de afgelopen tien jaar en informatie over eerder mutatieonderhoud spelen een rol. En er worden data over de huurders gebruikt. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over betalingsgedrag, huishoudsamenstelling, leeftijd en woonduur.

Volgens de corporatie is de data gedreven aanpak van mutatieonderhoud financieel interessant. Voorheen moest een medewerker de stand van zaken in een woning opnemen om vervolgens al of niet opdracht te geven voor onderhoud. Onjuiste inschattingen zorgden daarbij voor oponthoud en extra kosten. Nu kunnen scherpere afspraken worden gemaakt met onderhoudsaannemers. Ook wordt het voor de Alliantie mogelijk interne processen soepeler te laten verlopen. “De woning is sneller beschikbaar en er worden minder kosten gemaakt”, aldus Haans.