AirBnB gaat toeristenbelasting innen voor Amsterdam

18.12.14
AirBnB gaat toeristenbelasting innen voor Amsterdam

Airbnb en gemeente Amsterdam hebben een overeenkomst getekend over particuliere verhuur en inning toeristenbelasting. Amsterdam en Airbnb gaan verhuurders gezamenlijk voorzien van duidelijke en toegankelijke informatie over de regels die in Amsterdam gelden voor particuliere vakantieverhuur. Airbnb gaat ook de toeristenbelasting innen voor de gemeente. Deze overeenkomst gaat per 1 januari in en is de eerste in zijn soort in Europa.

Het uitgangspunt voor de gemeente is dat Amsterdam een gastvrije stad is die ruimte wil bieden aan mensen die af en toe hun huis verhuren aan toeristen. Airbnb en de gemeente Amsterdam werken aan een site voor verhuurders, met daarop informatie over particuliere vakantieverhuur, en links naar de regels die daarvoor gelden. Verhuurders moeten actief aangeven dat ze akkoord gaan met die regels voordat ze een vermelding op Airbnb kunnen zetten. Airbnb stuurt hen bovendien tweemaal per jaar een bericht waarin zij aan de regels worden herinnerd.
Volgens de overeenkomst gaan beide partijen ook samenwerken om illegale verhuur aan te pakken. Op welke manier is nog niet duidelijk.
Wethouder Ivens (Wonen): “Het is heel mooi dat we het op deze manier makkelijker maken voor Amsterdammers om hun huis volgens de regels te verhuren. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat mensen duidelijke informatie krijgen. Op die manier kunnen ze hun huizen verhuren op een veilige, verantwoordelijke manier én volgens de lokale wet- en regelgeving.” Wethouder Kock (Financiën): “Dit is een belangrijke mijlpaal voor Airbnb en Amsterdam, en het resultaat van goede samenwerking. De belastingovereenkomst zorgt ervoor dat de regels voor iedereen gelijk worden toegepast.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS