Aantal sociale huurwoningen in Almere neemt weer toe

21.10.16
Arjan Deutekom en Ronald Huikeshoven
Aantal sociale huurwoningen in Almere neemt weer toe

Het aantal sociale huurwoningen neemt weer toe in Almere. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de beantwoording van vragen van de SP. ’De trend van een dalende sociale voorraad deze collegeperiode is omgebogen naar groei’, aldus citeert Almere Vandaag het college. Er zou inmiddels sprake zijn van harde plannen voor 1418 nieuwe sociale huurwoningen in de periode 2015-2018. De meeste van deze nieuwe betaalbare woningen worden gebouwd in Poort.

In de Prestatieafspraken 2015 die Almere met de corporaties maakte, staat dat GoedeStede deze collegeperiode netto 333 sociale huurwoningen met een betaalbare huur verwacht toe te voegen; de Alliantie wil 600 betaalbare woningen (huur en koop) netto toe voegen. Op een recente debatavond van NUL20 in Almere stelde directeur Arjan Deutekom van GoedeStede deze ambitie naar boven bij: hij verwacht uit te komen op een jaarproductie van zo'n 185 woningen. Navraag bij De Alliantie leert dat ook deze corporatie meer woningen denkt te bouwen dan toegezegd. De Alliantie verwacht de komende drie jaar te 700 woningen zal bouwen. Ymere heeft nog geen nieuwe toezeggingen gedaan, maar gaat door met Nobelhorst en De Wierden.
Naast de corporaties lopen ook marktpartijen zich warm om betaalbare huurwoningen in Almere te realiseren. In maart werden na een prijsvraag twee voorstellen uitgekozen om bijna honderd energiezuinige woningen met een huurprijs onder de 550 euro te realiseren.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS