Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse woningmarkt: weer minder aanbod en stabiele hoge prijzen

Image

Geen grote verschuivingen op de Amsterdamse koopwoningenmarkt. De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) meldt dat er in het derde kwartaal iets meer woningen zijn verkocht en dat de prijzen weer licht stijgen na de dip in 2022. En het aanbod is nog verder afgenomen; er staan heel weinig woningen te koop.

Dat beleggers op grote schaal huurwoningen van de hand doen blijkt kortom niet uit de cijfers. Daarvoor wordt vanuit de vastgoedsector regelmatig gewaarschuwd. De stapeling van fiscale maatregelen met de aangekondige huurregulering zou verhuur onrendabel maken. Maar voor conclusies is gericht onderzoek nodig naar de herkomst van de woningen. Jerry Wijnen, voorzitter MVA: ”Vorig kwartaal hebben we onze vraagtekens gezet bij de herkomst van het stijgende aantal woningen in aanbod. Waren het echt nieuwe woningen of waren het woningen die vanwege aanstaande regelgeving van de huur- naar de koopmarkt zijn verschoven. Hele duidelijke conclusies kunnen we hier, gezien de politiek onzekere tijden, nog niet aan koppelen. Wel is het duidelijk is dat de markt schreeuwt om meer aanbod.”  

Er komen vooral weinig grote en middelgrote woningen in de verkoop. Het aanbod aan kleine woningen neemt volgens de MVA wel toe. In het derde kwartaal werden in Amsterdam 1.584 woningen te koop aangeboden, bijna 9 procent minder dan in het kwartaal ervoor en ook 1 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. 

(klik op de grafiek voor vergroting)

Trefwoorden