Overslaan en naar de inhoud gaan

In 2021 zijn er beduidend minder woningen bijgekomen via transformatie

Image

In 2021 zijn er in Nederland 9,5 duizend woningen ontstaan uit transformaties van kantoren en winkels. Dit is het laagste aantal woningen in zeven jaar, terwijl het aantal transformaties op zich toenam. Per pand werden er dus minder woningen gerealiseerd. Soms wordt bijvoorbeeld alleen een winkelplint omgezet in woningen; dat levert geen grote aantallen woningen op. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. In Amsterdam worden de meeste woningen gerealiseerd door kantoren en winkels om te bouwen. Vorig jaar waren dat er 1.155 en in de periode 2015-2021 in totaal 9.455 woningen. 

Bedrijfspanden ombouwen naar woningen is vooral een stedelijk verschijnsel. Het vormt daar een substantieel deel van de woningproductie en ook een aandeel dat bij de presentatie van nieuwbouwcijfers buiten beeld blijft, verstopt in de restcategorie 'overige toevoegingen'. Dat is niet fijn voor een minister die op aantallen wil sturen. Dat is dan ook ongetwijfeld de achterliggende reden waarom het ministerie van Binnenlandse Zaken aan CBS opdracht heeft gegeven om de woningproductie via transformatie vanaf 2015 te onderzoeken. In die zeven jaar zijn 76 duizend woningen ontstaan uit transformaties, oftewel 12 procent van het totale aantal toegevoegde woningen in die periode.

In de Metropoolregio Amsterdam werd in 2021 ook in gemeenten met een industrieel verleden, zoals Zaanstad (17,2%) en Beverwijk (23,6%), een relatief hoog aandeel woningen via transformatie gerealiseerd. Opvallend hoog is het aandeel in Hilversum, Laren en Gooise Meren. Meer dan een kwart van de woningbouw werd daar in 2021 via transformatie gerealiseerd.