Overslaan en naar de inhoud gaan

192 tijdelijke woningen op braakliggend terrein Zaanstad-Assendelft

Image

De gemeente Zaanstad wil 192 tijdelijke flexwoningen plaatsen op een deel van een braakliggend terrein aan de Noorderveenweg in Assendelft. Een deel van dit terrein is bedoeld voor nieuwbouw.  Op het deel waar vooralsnog geen nieuwe woningen gebouwd gaan worden, is ruimte voor flexwoningen. 

Het gaat om kleine kant-en-klare containerwoningen die makkelijk en snel te plaatsen zijn. De woningen zijn in eerste instantie bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne, maar ook voor starters en spoedzoekers.

“De woningnood in Zaanstad is en blijft hoog de komende jaren”, zegt burgemeester Jan Hamming. “Er wordt volop gebouwd, maar het blijft voorlopig lastig snel aan een woning te komen. Dat geldt met name voor de groep die met spoed een woning nodig heeft, zoals alleenstaanden na een scheiding, jongeren en asielzoekers met een verblijfsvergunning. Daarnaast is het oorlog in Oekraïne. Vrede lijkt nog heel ver weg. Ook voor deze groep vluchtelingen zijn woningen nodig waar zij voor langere tijd kunnen wonen. Wij denken dat we met deze flexwoningen meerdere groepen op kortere termijn kunnen helpen”.

De eerste honderd flexwoningen zijn bedoeld voor vluchtelingen uit Oekraïne. Zodra de situatie in Oekraïne verbetert, dan worden deze units gebruikt voor spoedzoekers, starters en statushouders. Daarnaast is er ruimte nog eens 92 tijdelijke woningen te plaatsen. De gemeente is in gesprek met de Zaanse corporaties om deze woningen beschikbaar te stellen voor spoedzoekers, starters en statushouders.
De gemeente heeft voor deze plek gekozen omdat vanaf hier voorzieningen, zoals winkels en zorg, goed bereikbaar zijn. Daarnaast is deze plek geschikt, omdat daar redelijk eenvoudig en snel tijdelijke woningen kunnen worden geplaatst. De verwachting is dat rond het tweede kwartaal van 2023 de eerste bewoners arriveren.