Overslaan en naar de inhoud gaan

1.150 nieuwe woningen in centrum Haarlem-Schalkwijk

Image

In 2024 wordt een begin gemaakt met de herontwikkeling van de volgende fase van het centrum van Haarlem-Schalkwijk. Het overdekte plein bij de voormalige V&D wordt gesloopt. Daar komen straks acht appartementengebouwen, waarvan drie met een hoogte van 24 woonlagen. Daarover heeft de gemeente Haarlem eind vorige maand afspraken gemaakt met drie partijen. Hoorne Vastgoed-HBB Groep, Dalpha Real Estate en VOF Trebbe-Lunee ontwikkelen elk een eigen projectdeel.

Het eerste deel van het winkelcentrum is al vernieuwd, met nieuwe woningen, winkels en een aantrekkelijk marktplein. De tweede fase voorziet in woningen voor sociale huur en vrije sector, in verschillende prijsklassen en grootten. Daarbij geldt: 20 procent van de woningen is sociale huur en 60 procent mideldure huur of koop. De eerste bewoners krijgen eind 2026 de sleutel.

“Ik ben blij dat we met deze 1.150 woningen in dit deel van Centrum Schalkwijk weer een flinke stap zetten. We kunnen meer mensen met verschillende inkomens fijne woonruimte bieden en de wachtlijsten verminderen. En we maken een nieuw en aantrekkelijk stadshart met een nieuwe bibliotheek voor Schalkwijk,” aldus wethouder Floor Roduner. Naast nieuwe woningen komen er in het gebied nieuwe voorzieningen, zoals winkels, horeca en ruimte voor de bibliotheek en een sportschool. Tegelijkertijd werkt de gemeente aan plannen om ook het deel van het winkelcentrum aan de Europaweg te vernieuwen.