Overslaan en naar de inhoud gaan

Zeshonderd woningen op voormalig Meneba-complex in Wormerveer

Image

Het fabriekscomplex van Meneba in Wormerveer wordt omgebouwd tot een levendige woonbuurt. Op het terrein van de voormalige meelfabriek aan de Zaan is plek voor meer dan zeshonderd woningen. Ontwikkelaar Waterland heeft daarover dinsdag afspraken gemaakt met de gemeente Zaanstad. Ook is er ruimte voor voorzieningen, kantoren en horeca.

Wethouder Songül Mutluer streeft naar 'een nieuwe buurt met een divers woningaanbod, omringd door bedrijvigheid en met veel ruimte voor ontmoetingsplekken aan de Zaan'. De typische blikvangers van het industriële complex, zoals twee ruim honderd jaar oude fabrieken, blijven behouden. De witte silo (Silo Amerika) krijgt mogelijk een hotelfunctie. In dat geval zal de toren met twintig meter worden opgehoogd.
De gemeente streeft bij de ontwikkeling van het vroegere Wessanen-terrein naar een betaalbaar woningaanbod. "Ons nieuwe beleid om ontwikkelaars te bewegen tot de bouw van betaalbare woningen krijgt gestalte. Het plan gaat uit van veertig procent betaalbare huur- en koopwoningen. Een kwart betreft middeldure huurwoningen. Het resterende deel valt in de vrije sector", aldus de wethouder. Het totaalplan bevat 152 grondgebonden woningen, 68 lofts en 402 appartementen.
Zaanstad wil graag vaart maken met de bouwplannen, maar wordt ook geconfronteerd met ernstige belemmeringen vanwege stikstofdepositie. Juist Zaanstad wordt omringd door Natura 2000-gebieden. "We hebben goede hoop op groen licht, maar houden in de overeenkomst met de gemeente rekening met verschillende scenario's", zo verklaart ontwikkelaar Feike Siewertsz van Reesema.