Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere zet in Haarlem 200 studentenwoningen om in jongerenhuisvesting

Image

Ymere heeft ruim 200 studentenwoningen omgezet naar huurwoningen speciaal voor jongeren. Niet-studerende jongeren kunnen op deze woningen reageren. Ymere biedt deze starters een huurcontract aan voor maximaal vijf jaar.

“Wij beheren in Haarlem 700 studentenwoningen. Een ruim aanbod. Niet-studerende jongeren hebben in deze regio juist moeite bij het vinden van een woning. We willen hen graag helpen door van 200 studentenwoningen jongerenwoningen te maken. Zo brengen we de kansen voor studenten en jongeren beter in balans”, zo zegt regiomanager Gerrie Blok. Studenten vinden in Haarlem gemiddeld binnen vier maanden een studentenwoning. Niet-studerende jongeren moeten soms jaren wachten op een huis.

De jongeren krijgen een huurcontract voor vijf jaar. Na die vijf jaar komt de starterswoning weer vrij voor een volgende generatie jonge huurders. Op de vraag waar de jongeren na de vijf jaar terecht kunnen antwoordt Blok: “De inschrijfduur van de jongeren komt niet te vervallen als ze het contract van hun jongerenwoning tekenen. Daardoor blijven ze inschrijfduur opbouwen voor een sociale huurwoning. Dit vergroot hun kans op een andere huurwoning.” De jongerenwoningen zijn zelfstandige 1- en 2 kamerwoningen met een gemiddelde grootte van 45 m2. De maximale huur bedraagt ongeveer 414 euro.