Ymere zet beveiligers in bij gekraakte woningen We Are Here groep

10.04.18
Rudolf Dieselstraat, Google StreetView
Ymere zet beveiligers in bij gekraakte woningen We Are Here groep

Woningcorporatie Ymere heeft particuliere beveiligers ingezet in de buurt waar We Are Here meer dan twintig woningen heeft gekraakt. Maandagmiddag moest de politie in actie komen nadat een medewerker van Ymere het aan de stok kreeg met enkele uitgeprocedeerde asielzoekers van We Are Here. Zij waren twee woningen in de Stephensonstraat binnengedrongen die gereed werd gemaakt voor een nieuwe tijdelijke bewoner. Volgens de woordvoerder van Ymere stonden de woning slechts enkele uren leeg. Eerder kraakte de groep in de Rudolf Dieselstraat enkele tientallen woningen. Ymere wil de woningen slopen en ondertussen tijdelijk verhuren.

De ‘We Are Here’-groep heeft van de rechter acht weken gekregen om de eerder gekraakte panden te verlaten. Volgens het Openbaar Ministerie is er momenteel onvoldoende reden om over te gaan tot een spoedontruiming. Er is geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde, aldus een woordvoerder. Ymere had om directe ontruiming gevraagd. Volgens de corporatie was sprake van bedreigingen, intimidatie en inbraken. “Huurders en medewerkers van het bedrijf dat de woningen beheert zijn de afgelopen 24 uur bedreigd en geïntimideerd. Daarmee is voor ons een rode lijn overschreden”, zo zegt regiomanager Chris Petterson.
De woningen zijn rond Pasen gekraakt door ‘We Are Here’: een groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al jarenlang in Amsterdam van kraakpand naar kraakpand trekt. Ymere wil de woningen in het Eenhoorngebied (Watergraafsmeer) slopen om plaats te maken voor circa driehonderd nieuwe sociale huurwoningen. In de tussenperiode worden ze tijdelijk verhuurd.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS