Ymere verkoopt voormalig woonhuis Anne Frank aan Merwedeplein

17.11.17
Ymere verkoopt voormalig woonhuis Anne Frank aan Merwedeplein

Ymere heeft de voormalige woning van Anne Frank aan het Merwedeplein voor 450.000 euro verkocht aan de Anne Frank Stichting. De bestemming van de woning blijft hetzelfde. Het huis wordt verhuurd aan het Nederlands Letterenfonds. Dat fonds stelt de woning beschikbaar voor schrijvers die in hun vaderland niet vrij kunnen werken.

Ymere kocht het huis in 2004 en restaureerde het pand in de oorspronkelijke stijl. Het pand is verkocht, omdat dergelijk bezit volgens de corporatie niet meer past bij de vastgoedstrategie. Ymere biedt op de eerste plaats en vooral betaalbare sociale huisvesting.

De familie Frank woonde er van 1933 tot en met 1942. Merwedeplein 37 II is ook het adres waar Anne haar inmiddels zo bekende dagboek cadeau kreeg en er voor het eerst in schreef. "Het huis is onverbrekelijk verbonden met het erfgoed waarvoor de Anne Frank Stichting verantwoordelijk is, de onderduikplek aan de Prinsengracht en de originele geschriften van Anne Frank", zegt Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting. "Het is een plek waar vrijheid, tolerantie en het vrije woord de ruimte krijgen". De Anne Frank Stichting onderzoekt nog wel hoe meer recht kan worden gedaan aan het historisch belang van de woning.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS