Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond verliest rechtszaak tegen ‘gluurverhoging’

Image

Huurverhogingen op basis van inkomensgegevens van de Belastingdienst zijn niet in strijd met de wet. Dat heeft de Rechtbank Den Haag uitgemaakt in de procedure van de Woonbond tegen de overheid en enkele corporaties. Collectieve financiële compensatie is niet aan de orde.

De Woonbond stapte naar de rechter, omdat bij het verstrekken van informatie over inkomens door de Belastingdienst aan corporaties de privacy van de huurders zou zijn geschonden. Reden ook voor de Woonbond om terugbetaling van 365 miljoen euro te eisen. Maar de rechtbank in Den Haag acht het gebruik van die informatie geoorloofd. Woningcorporaties konden volgens de rechter niet weten dat zij voor 1 april 2016 geen recht hadden op die informatie. Eerder oordeelde de Raad van State wel dat de Belastingdienst de gegevens over de inkomens van de huurders voor die datum nooit had mogen delen. Daarna wijzigde de toenmalige minister de wet.

Voor wat betreft de geëiste compensatieregeling verklaarde de rechter de Woonbond niet ontvankelijk. Getroffen huurders hadden individueel naar de rechter kunnen stappen om bezwaar te maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Ronald Paping, directeur van de Woonbond, is teleurgesteld over de uitkomst. “De uitspraak is een slechte beslissing voor het collectieve actierecht en voor de privacybescherming”, aldus Paping.