Overslaan en naar de inhoud gaan

Westkant van Holland Park in Diemen krijgt fors aandeel betaalbare huurwoningen

Image

BPD en Dura Vermeer gaan gezamenlijk Xplore ontwikkelen, een nieuwe woonbuurt aan de westkant van de succesvolle wijk Holland Park. Het plan bestaat uit 706 woningen, waarvan 212 sociale huurwoningen en 170 middeldure huurwoningen. Dat is een belangrijke koerswijziging. Tot dusver zijn er in Holland Park geen sociale huurwoningen ontwikkeld. In het plan is ruimte voor 1.500m2 aan voorzieningen. Zeker daarvan is de bouw van een brede school voor zo'n 700 basisschoolleerlingen, een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal. De buurt krijgt vier groene woonhoven en wordt geheel autovrij. Volgens plan worden de school en de eerste woningen al in 2022 in gebruik genomen

Volgens wethouder Lex Scholten heeft Diemen in de tender marktpartijen uitgedaagd één samenhangend plan te maken voor 600 á 700 woningen met tenminste 30 procent sociale huur en 20 procent middeldure huur, een brede school en de openbare ruimte. Daar zijn volgens hem meerdere uitstekende voorstellen op gekomen. Scholten: "Wij willen in het gebied van Holland Park West een mooie leefomgeving ontwikkelen: duurzaam, aantrekkelijk met plekken waar verschillende groepen elkaar kunnen ontmoeten. Een buurt met een sfeervolle karakteristieke vormgeving waar ruimte is voor ontmoeting, spel, beweging en ontspanning."

Het plan Xplore maakt onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Holland Park, het voormalig bedrijventerrein Bergwijkpark-Noord, waar in totaal ruim 5.000 woningen worden gerealiseerd. Het eerste deel is gerealiseerd naar een stedenbouwkundig plan van Sjoerd Soeters. Onderdeel van het gebied is ook Campus Diemen Zuid.