Overslaan en naar de inhoud gaan

Wederom woningbouwplan in omgeving Schiphol afgeschoten

Image

Haarlemmermeer mag voorlopig niet beginnen aan de bouw van een nieuwe woonwijk in Badhoevedorp ten noorden van luchthaven Schiphol. In het geplande tuindorp zouden 500 tot 700 woningen komen. Volgens de Raad van State is onvoldoende onderbouwd dat er een "goed woonklimaat" komt.

Er zijn al tien jaar plannen voor de bouw van de wijk Schuilhoeve in Badhoevedorp. November 2018 stelde de gemeenteraad het bestemmingsplan vast. De KLM stelde tegen dit besluit een beroep in. Op 2 december 2020 deed de Raad van State (RvS) een tussenuitspraak. Er kon nog niet gebouwd worden. De gemeente Haarlemmermeer moest meer onderzoek doen naar het grondgeluid in de winterperiode en het industrielawaai dat te maken heeft met het proefdraaien van vliegtuigen. Die onderzoeken zijn allemaal afgerond. En onlangs vond een nieuwe zitting plaats, die voor de gemeente negatief uitpakte.
De Raad van State erkent het belang van woningbouw, maar zegt ook dat in het plangebied sprake moet zijn van een goed woon- en leefklimaat. De gemeenteraad onderbouwde dat ook met het tweede herstelbesluit niet goed genoeg, aldus de bestuursrechter.

Als Haarlemmermeer toch huizen wil bouwen op die plek aan de oostzijde van Badhoevedorp moet de gemeente met een nieuw bestemmingsplan komen. De gemeente beraadt zich daar nu op. Het totale oppervlak van het plangebied is ongeveer 40 hectare. 

Eerder zette de Raad van State ook al een streep door een bouwplan voor 2.500 studentenwoningen op de kantorenlocatie Kronenburg in Amstelveen vanwege Schiphol.