Overslaan en naar de inhoud gaan

Voor nieuwe broedplaatsen moet je in Zaandam zijn

Image

In de Zaanse Achtersluispolder is een kolossale broedplaats in ontwikkeling met betaalbare werkruimte voor creatievelingen. Vanaf juli 2018 is de Crealisatie Coöperatie bezig met de ombouw van de productiehal van de voormalige kartonfabriek Converse DC tot MAAKgemeenschap De Hoop. Het gaat om 14.000 m2 in acht gebouwen met buitenterrein. Stichting Crealisatie fungeert als faciliterend en kennisdelend platform en was eerder betrokken bij twee broedplaatsen in Amsterdam: De Verkeerstoren in Noord en De ISO in het westelijk Havengebied. De gemeente Amsterdam participeert in de Zaanse 'MAAKgemeenschap' via het Bureau Broedplaatsen.

In de fabriekshal bouwt Crealisatie zelf met een modulair systeem basale atelierruimtes in de loods. Het plaatsen van een deel van de pui en de afwerking wordt aan de huurders zelf overgelaten. En in een deel van de hal bouwen huurders volledig hun eigen werkruimte. Naast individuele atelierruimtes - huurprijs zo'n 370 euro voor 60 m2 - komen er ook gemeenschappelijke werkruimtes. Er komen werkpleinen voor voor metaal, hout, textiel, drukwerk en media.
De Stichting Crealisatie ziet dit project als een startup voor andere locaties. De bouwmaterialen kunnen eenvoudig gedemonteerd en hergebruikt worden. In deze hal kan men naar verwachting zo'n zeven jaar blijven zitten.

Met het verdwijnen van steeds meer rafelranden en ongebruikte bouwlocaties binnen de Amsterdamse gemeentegrenzen, richt het Amsterdamse Bureau Broedplaatsen zich nu ook op gebieden in aanliggende gemeentes. De Amsterdamse betrokkenheid blijkt uit de betrokkenheid van het Bureau Broedplaatsen en de CAWA, de Commissie voor Ateliers en (Woon)werkpanden Amsterdam. Zij verstrekken subsidies aan startende kunstenaars. Zaanstad heeft het bedrijventerrein Achtersluispolder aangewezen als transformatiegebied waar in de toekomst behalve bedrijven ook woningen moeten komen.

Trefwoorden