Volkskrant: kabinet trekt miljarden uit om 'wooncrisis' te beteugelen

05.09.19
Volkskrant: kabinet trekt miljarden uit om 'wooncrisis' te beteugelen
Volgens de Volkskrant gaat het kabinet op Prinsjesdag een aantal onorthodoxe maatregelen presenteren om de woningnood te bestrijden. Genoemd worden een bouwfonds met een miljard euro aan subsidies voor gemeenten die nieuwbouwprojecten starten. Voor woningcorporaties zou gedurende 10 jaar 100 miljoen per jaar aan fiscale kortingen klaarstaan voor nieuwbouwinvesteringen. Starters worden mogelijk vrijgesteld van de overdrachtsbelasting en die voor beleggers verhoogd. Verdere afbouw van de hypotheekrente zou het niet hebben gehaald.
 
Het bouwfonds met ‘maximaal een miljard’ zou als smeermiddel moeten gaan dienen om nieuwbouwprojecten voor gemeenten rendabel te maken. In een verder verleden stimuleerde de landelijke overheid de ontwikkeling van grote nieuwbouwlocaties ook financieel, zowel op projectniveau (bijvoorbeeld de Vinex-wijken), als per woning (zoals de premie A woning). Bij de Vinexwijken ging het overigens om veel grotere bedragen.
 
Het kabinet gaat snijden in de verhuurderheffing, althans een beetje. Corporaties die investeren in nieuwbouw kunnen de komende tien jaar rekenen op een korting van een miljard euro, dus gemiddeld 100 miljoen per jaar. Overigens compenseert een korting van die grootte niet eens de toename van de heffingen. Die loopt deze kabinetsperiode namelijk op met een miljard, van 1,7 miljard in 2017 (1,5 miljard verhuurderheffing en 200 miljoen vennootschapsbelasting) tot 2,6 miljard euro in 2021, aldus de branchevereniging Aedes. De investeringskorting is dus een sigaar uit eigen doos, maar zorgt wel voor lastenverschuivingen tussen corporaties. Corporaties met weinig nieuwbouwopgaven zullen relatief meer gaan bijdragen aan de verhuurderheffing.
 
Zie het volledige artikel in De Volkskrant 
 
 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS