Volgend jaar start bouw eerste honderd woningen Hembrugterrein

18.07.18
Volgend jaar start bouw eerste honderd woningen Hembrugterrein

Volgend jaar worden de eerste honderd woningen op het Hembrugterrein in Zaanstad in aanbouw genomen. Daartoe ondertekenen wethouder Hans Krieger (wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van Zaanstad) en Patrick Schlick (directeur ABC Planontwikkeling, namens Hembrug Zaandam BV) vandaag een intentieverklaring.

Zaanstad heeft een lijst met versnellingslocaties binnen de gemeente opgesteld. De ambitie in deze 'top 16 projecten' is om binnen drie jaar (2018-2020) te beginnen met de bouw van nieuwe woningen. Wethouder Hans Krieger: “Het aanbod aan beschikbare woningen voor woningzoekenden in Zaanstad ligt nog steeds op een te laag niveau. Nieuwbouw is nodig en mogelijk, maar niet eenvoudig omdat binnen de grenzen van de stad bouwen uitdagingen met zich meebrengt. Met MAAK.Zaanstad hebben we een programma ingericht om daar stevig op te sturen maar helaas gaan we momenteel niet snel genoeg om onze eigen ambities waar te maken en jaarlijks 1000 woningen aan de voorraad toe te voegen.”

ABC Planontwikkeling en LIFE MAKES SENS gaan het gebied in co-creatie met de omgeving ontwikkelen. Marcel Loosen, directeur van ABC Planontwikkeling: “Het Hembrugterrein is het eerste gebied in Nederland dat op deze schaal met de co-creatiemethode ontwikkeld wordt. We willen het unieke karakter van Hembrug behouden en versterken en samen mét de omgeving invulling geven aan de planvorming.” Abdel Salemi, directeur LIFE MAKES SENS: “Gebiedsontwikkeling op dit schaalniveau doe je niet alleen, daar heb je altijd partners voor nodig die in staat zijn om iets toe te voegen. Wij hopen door onze betrokkenheid en creativiteit in samenwerking met andere belanghebbenden van het Hembrugterrein een zeer aangenaam en duurzaam verblijfsgebied te maken voor zijn toekomstige gebruikers.”

Uiteindelijk komen ongeveer duizend woningen op het Hembrugterrein. In januari dit jaar werd bekend dat ABC Planontwikkeling het hoogste bedrag bood voor de ontwikkeling van het Hembrugterrein in Zaandam dat voor 41 miljoen euro is overgenomen van het Rijksvastgoedbedrijf. Het gebied wordt de komende jaren herontwikkeld voor werken en wonen, waarvan twintig procent in de sociale sector. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren. Het bestaande bos is in eigendom van de gemeente en krijgt een publieke functie. Binnen tien jaar moet de herontwikkeling zijn afgerond.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS