Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkrachting leidt tot studentenmeldpunt

Image

De ASVA studentenunie heeft een meldpunt Onveilig Wonen geopend. Directe aanleiding is de verkrachting van een bewoonster van het studentencomplex aan de Wenckebachweg. "De maat is nu écht vol. Dit kan zo niet langer," aldus Xandra Hoek, voorzitter van de ASVA studentenunie. "Het is ontzettend belangrijk dat studenten in hun gevoel van onveiligheid serieus worden genomen. Iedere student heeft recht op een veilig huis."

Twee weken geleden is een vrouw 's nachts door een man van haar fiets getrokken en seksueel misbruikt. Volgens de ASVA zijn er veel klachten over inbraken en onveilige situaties in studentenwoningen op de Wenckebachweg en op andere locaties. Met name studentencomplexen die op afgelegen plekken liggen, zijn een mikpunt voor inbrekers en andere criminelen. Inbraken en ‘vage types’ die rond de studentencomplexen hangen en studenten lastigvallen, zijn veelgehoorde verhalen, aldus de ASVA. Ruim een jaar geleden kwam de Spinoza-campus ongunstig in het nieuws met een serie inbraken en een gewelddadige overval.

Veel studenten melden hun problemen wel bij woningcorporaties of doen in het geval van een strafbaar feit aangifte bij de politie, maar een echte oplossing wordt nauwelijks geboden. ‘Er wordt steeds gezegd dat het om individuele gevallen gaat, terwijl de afgelopen jaren hebben laten zien dat dit een structureel probleem is bij studentencomplexen,’ aldus Hoek.

In veel studentencomplexen ondernemen studenten al initiatieven om hun veiligheid te verzekeren. Zo worden er fietsgroepjes opgezet en stellen studenten elkaar via Facebook en Whatsapp op de hoogte als ze iets vreemds zien. Hoek: ‘Dit zou niet nodig moeten zijn. Woningcorporaties, de gemeente en de politie moeten hun verantwoordelijkheid nemen.’ De gemeente Amsterdam zou al besloten hebben tot het plaatsen van camera's bij de Wenckebachweg. Tot het zo ver is wordt extra gesurveilleerd.

Het Studentenmeldpunt Onveilig Wonen is de vinden op www.meldpuntonveiligwonen.nl.